KUTSAL MA VE TAŞYARAN KANYONU
12.11.2020TAŞYARAN KANYONU
Gediz Nehri Ege Bölgesinin en önemli akar sularından biridir. Geçtiği coğrafya üzerinde taşıdığı can suyuyla, tarih öncesinden günümüze kadar binlerce yıl boyunca bir anlam kazandırmıştır. İnsanlık tarihi boyunca su, bir yerleşim yeri kurabilmenin, bir topluluk olarak yaşayabilmenin birinci şartı olmuştur. Gediz Nehrinin Kütahya’dan başlayan heyecanlı, coşkulu, özlem dolu maceralı yolculuğu, Foça tepelerinin ardından büyük aşkına, yani Ege Denizine kavuşmasıyla son bulmaktadır. Yaşam suyunu son damlasına kadar getirip sunar ona; sakinleşir, huzur bulur böylece.
Gediz Nehrinin mitolojik çağlardaki adının "azgın, öfkeli, taşkın" anlamını çağrıştıran Memaniomenos veya Mainonemos olduğunu bilmek, bu nehri anlamaya yeterli. Homeros’un ünlü eseri İlyada Destanında ise Kutsal Ma veya Kutlu Akarsudur adı.
Gediz Nehri, Uşak İlindeki Taşyaran Kanyonuna ulaştığında, doğa mucizesi olan harika görüntülerini cömertçe sunar bizlere.
Gediz’in İmren Deresinin nadir görülen sert kayaçları, muhteşem resme bir tuval vazifesi görmüştür adeta. Büyük bir fay kırığı sonrasında binlerce yıldır akan suyun ve rüzgârın aşındırması sonucu oluşmuştur bu doğal yapılar. Homeros’un İlyada Destanında bahsettiği gibi “Kutlu Akarsu” azgın ve öfkeli bir şekilde akarken, çakıl taşlarını da önüne katarak sürüklemiş, sürtünmenin etkisiyle kayaçlar bir heykeltıraşın elinden çıkmışçasına büyük resmi tamamlamıştır.
Yorum yap