Üye Ol / Giriş yap


Gezi

DİM MAĞARASI-ALANYA

EROL ÖZDAYI 19.11.2018


 

 

DİM MAĞARASI-ALANYA

İZDOF-İzmir Doğa Fotoğrafçıları Topluluğu olarak Alanya’ya bir sergi açmak için gelmiştik. Sevgili fotoğraf dostumuz Ali Aral’ın konukseverliğine kendimizi teslim etmiş olarak ve onun rehberliğinde Alanya’nın birçok turistik yerini gezdik. Ama Dim mağarası lafı telaffuz edilir edilmez mağarayı görme fikri bizleri çok heyecanlandırdı. Dim Mağarasına vardığımızda makinemde 70-200 mm(tele) objektifim takılı olduğu halde  mağaraya girmişim.(Bu ancak detay fotoğrafları çekebilme anlamına gelir) Bunu fark edince geniş açı objektifimi takmam gerektiğini düşünerek  değiştirmeye yeltenmiştim ki, arkadaşlar durdurdu. Mağara içindeki nemin çok fazla olduğu ve bu hareketin makinemin sağlığı açısından doğru olmayabileceği uyarısı geldi. Bir an tereddüt ettim ama sonuçta onları dinledim. Flaşımı da takarak mağara içinde ayrıntı aramaya başladım. Başka şansım kalmamıştı. İzmir’e dönüşte büyük bir heyecanla fotoğrafları işlemeye başladım. Sarkıt ve dikitlerde, belki de gözle fark edemediğimiz kadar muhteşem ve o derece büyülü bir masal atmosferini yaratan renkleri gördükçe şaşkınlığım giderek arttı. Mağara ortamının aydınlatılmasında kullanılan fantastik ışıkların yarattığı gerçeküstü duygusunun da bu büyülenme durumuna katkısı olduğu hiç şüphesiz. Siz değerli Altınrota okuyucularıyla bu görüntüleri paylaşmak istedim.

Dim Mağarası, Türkiye’nin Akdeniz kıyısındaki turizm merkezi Antalya’ya 145 Km, Alanya şehir merkezine 11 Km. uzaklıkta ve Alanya’nın piknik merkezi olan Dim Çayı vadisinin doğu yamacı yakınındadır. Mağara, deniz seviyesinden 232 m yükseklikte olup, 1691 m yüksekliğindeki Cebel Reis Dağı’nın batı yamacında yer almaktadır. 

Dim Mağarası doğal ve karstik bir mağaradır.  

Karstik Arazi: Kalker (kireçtaşı) , kaya tuzu, jips, gibi suda kolay eriyebilen kayaçların bulunduğu arazilere karstik arazi denir.
Bu kayaçların arasında bulunan yeraltı sularına karstik sular denir. 
Bu suların karstik kayaçları şekillendirmesiyle oluşan coğrafi şekillere karstik şekiller denir. Karbonik asit bakımından (H2Co3) zengin yağmur ve kar sularının kırık zonu boyunca kireçtaşı kayalarını eritmesi sonucu oluşmuştur. Mağaranın oluşup gelişmesinde tektoniğin de katkı sağladığı düşünülmektedir.

Tektonik, yer kabuğunun katı litosfer tabakasının yapısını ve kıta kabuğunun oluşumunu; bunun sürekli değişimine neden olan kuvvetleri ve levha sınırlarındaki levhaların birbirleri ile hareketlerini; bu hareketler sonucu oluşan depremler, volkanik faaliyetler, dağ oluşumları gibi olayları araştıran, çalışmaları yürüten yer bilimlerinin bir koludur.

Dim Mağarası Orta Toroslardaki Cebel Reis Dağı’nın ana kütlesini oluşturan Alt Paleozoyik yaşlı az metamorfik kristalize olmuş çok sert ve çok kalın tabakalı gri- koyu gri renkli kireçtaşı formasyonunun içindedir. Mağara, Kuzeybatı- Güneydoğu doğrultusunda uzanan bir kırık zonu üzerinde gelişmiştir; 150 m yakınında Dim Çayı Vadisi yer alır. Kireçtaşlarının alt seviyeleri şistlerle ardalanmalıdır.

Ardalanmak, bir jeoloji terimi olup; kayaçlarla ilgili kullanılır. Jeolojik oluşumların temeli kayaçlar olduğu için, kayaç oluşum süreçleri birbirini takip eder ve bu süreçte ardalanma, yani kayaç oluşumu evrelerinin art arda gelişi gözlenir.

En altta formasyon tamamen şistlere dönüşür. Şist ya da kiltaşı, orta dereceden bir tür başkalaşım kayacıdır. Bazen tortul kayaç olarak da adlandırılabilir. Kayaçlar sıcaklık ve basınç etkisi altında metamorfizmaya uğraması sonucu yapraklanmalı kayaçlara dönüşür. Bu yapraklanmalı kayaçlara şist adı verilir. Şistler ince tabakalı levhamsı kırıklı olup, suda erimez ve geçirimsiz kayalardır. Toros Dağları genç Alpin Dağ Kuşağındadır ve günümüzdeki yüksekliklerine 4. Jeolojik zamanın 2. yarısında Plio- Pleistosen dönemindeki şiddetli düşey tektonik hareketler sonucu ulaşmıştır. Bu genç yükselmelere karşı Dim Çayı yatağını daha derinlere kazarken aynı süreçte Dim Mağarası da evrimini sürdürerek günümüzdeki konumuna ulaşmıştır. Dim Mağarası 360 m uzunluğunda, yatay, 10-15 m genişliğinde ve yüksekliğindedir. Mağara içi çok çeşitli ve zengin damlataş oluşumları ile kaplıdır. Günümüzde bu gelişim yer yer devam etmektedir. Mağaranın sonunda, girişten 17 m daha derinde 200 m² su yüzeyi bulunan küçük bir göl bulunmaktadır. Suyun bu bölümde birikmesinin nedeni göl tabanının geçirimsiz şistlerden oluşmasındandır.


 

5672
Yorumlar
  • avatar
    Mehmet Cengiz Tümer
    23 Nov 2018

    Eline, objektifine sağlık sevgili Erol Ozdayi

  • avatar
    Ümit Evran
    13 Aug 2020

    Fotoğraflar aliyülalâ.

Yorum yap


EROL ÖZDAYI
Diğer yazıları
İVRİZ HİTİT KAYA ANITI 08.10.2018 tarihinde yayınlandı ve 14873 kez okundu.
SAKLI KENT KİLİSTRA 10.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 6649 kez okundu.
AİZANOİ - SU PERİSİ ERATO İLE KRAL ARKAS’IN AŞKINDAN DOĞAN ŞEHİR 27.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 6550 kez okundu.
DARK TURİZMİ VE ANADOLU'NUN ALKATRAS'I SİNOP CEZAEVİ 25.03.2019 tarihinde yayınlandı ve 5087 kez okundu.
KATAKEKAUMANE - YANIK ÜLKE 15.06.2019 tarihinde yayınlandı ve 8678 kez okundu.
SANDRAS DAĞI 11.09.2019 tarihinde yayınlandı ve 17906 kez okundu.
OYLAT MAĞARASI 28.12.2019 tarihinde yayınlandı ve 4551 kez okundu.
BLAUNDUS ANTİK KENTİ VE CLANDRAS SU KEMERİ 30.01.2020 tarihinde yayınlandı ve 5542 kez okundu.
ANATANRIÇA KYBELE'NİN FOÇA'SI 28.10.2020 tarihinde yayınlandı ve 3438 kez okundu.
MİLYONLARCA YILLIK FOSİLLERİN ÜZERİNDE YÜRÜMEK… 12.11.2020 tarihinde yayınlandı ve 2859 kez okundu.
KUTSAL MA VE TAŞYARAN KANYONU 12.11.2020 tarihinde yayınlandı ve 2560 kez okundu.
HAYAT KURTARAN MEMELER - KNİDOS’UN ÇIPLAK AFRODİTİ 20.05.2021 tarihinde yayınlandı ve 7651 kez okundu.
IŞIKLI GÖLÜ VE GÜNEŞ TANRISININ ÇİÇEĞİ NİLÜFER 26.07.2021 tarihinde yayınlandı ve 6624 kez okundu.
KİBYRA'NIN MEDUSASI 26.07.2021 tarihinde yayınlandı ve 10115 kez okundu.