Üye Ol / Giriş yap


Tarih

KARATEPE VE DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN KADIN, HALET ÇAMBEL

S . HALUK UYGUR 13.06.2019

Dünyanın tarihini değiştirmek sözü çok iddialı bir söz. Ama gerçekten Prof. Dr. Halet Çambel’in Adana ve Osmaniye’de yapmış olduğu çalışmalarla dünya tarihinde köklü değişiklikler yaptığını biliyoruz.

Biliyorsunuz dünya tarihinde Mısır ve Mezopotamya ile birlikte en önemli bölge Anadolu. Yapılan araştırmaların eksikliğinden olsa gerek 1950’li yıllara kadar Anadolu’nun en eski uygarlığı olarak Helenler, yani günümüz Yunan halkının ataları gösterilmiş. Avrupalıların dünya tarihini Avrupalılaştırmak çabası da, Yunanlılara torpil geçilmesinde etkili olmuş olabilir. Halbuki Helen Uygarlığının dünyadaki varlığı 2500 yıllık bir geçmişe sahip. Ya ondan öncesi?

 

YA ONDAN ÖNCESİ?

Ondan öncesini 1950 yılına kadar bilenler vardı ama kanıtlayamıyorlardı. Atatürk’ün 14 Mart 1923 tarihli Adana ziyaretinde, Hatay’ın kurtarılmasını kastederek ; “Kırk asırlık Türk yurdu düşman işgalinde kalamaz.” demesi de bu geçmişe işaret etmesinden başka bir şey değildir. 40 asırlık yani 4000 yıllık bir geçmişten bahsediyor Atatürk. Helen Uygarlığından 1500, Alpaslan’ın Anadolu’ya gelmesinden ise 3000 yıl daha eski bir zaman bu.

Atatürk ve onun gibi düşünenler 4000 yıllık bu geçmişin yoğun olduğu yerleri de tahmin ediyorlardı zannederim. Biri Çorum’un Boğazköy kazası, diğeri ise Adana-Osmaniye ve yöresi. Ben böyle bir tahmini, Atatürk’ün bizzat Boğazköy’de arkeolojik kazı yapılmasını istemesinden ve 40 asırlık geçmişe götürdüğü bölgede (Adana- Hatay-Mersin) yaşayan halkın bir kısmına “Eti Türk’ü” ismini vermesinden yapıyorum.(*)

 

HALET ARADIĞINI ADANA'DA BULUYOR ...

DÜNYA TARİHİNİ DEĞİŞTİREN GÜZEL KIZ ...

Eti... Yani Hitit... İkisi de aynı anlama geliyor. Birçoğunuz bu ismi ülkemizin madenlerini işletmek üzere Atatürk’ün emriyle kurulan Etibank’tan anımsayacaksınız. İsterseniz yazımıza burada bir virgül koyup, ufak tefek, kumral bir genç kıza dönelim. Zaten yazımızın kahramanı da bu güzel kız; yahut “dünya tarihini değiştiren kadın” diyebiliriz.

 

Halet Çambel 1916 yılında Almanya’da doğmuş. Almanya’da doğmuş, çünkü babası Hasan Cemil Bey, Berlin büyükelçisi. İlkokulu da orada okuduktan sonra yurda dönmüşler. Orta ve lise İstanbul’da bitince kızımız Paris’e Sorbonne’a arkeoloji okumaya gitmiş.

Şimdi niye arkeoloji diye sorabilirsiniz? Kesin bir şey söylemek mümkün değil ama o yıllarda babasının Türk Tarih Kurumu’nun başına getirilmesi ve Atatürk’ün isteğiyle bu kurumun Boğazköy’de arkeolojik kazılara başlaması Halet’i etkilemiş olabilir diye düşünüyorum.

 

İKİ DİLLİ KİTABE

Nitekim kızımız okul bitince Boğazköy kazılarında görev alıyor. Burada Hititlere yani Etilere ait çok sayıda buluntuya rastlıyorlar. Birçok da kitabeye… Hepsi bu buluntuların Helenlerden çok öncesi bir uygarlığa ait olduğunu biliyor ama ne çare kitabelerdeki alfabeyi çözemiyorlar bir türlü.

Bu alfabenin çözülebilmesi için biri bilinen bir dil İle, diğeri de Hitit dilinde yazılmış iki dilli (bilim insanları buna bilingual diyor) bir kitabe bulmaya ihtiyaçları var. Ama binlerce buluntu çıkan Boğazköy’de bu iki dilli eser maalesef bulunamıyor. Sözün kısası Helenler hala kral.

 

ORDİNARYUS VE GÜZEL KIZ EL ELE

Öykümüzün arasına burada bir ordinaryüs giriyor. Ordinaryüs Profesör Doktor Bossert… Hitlerin Yahudi diye Almanya’dan kovduğu, Türkiye’nin sahip çıktığı önemli bir arkeolog. İstanbul Üniversitesi’nde görev yapıyor. Onun da en önemli arzusu herkesin aradığı iki dilli yazıtı bulmak. Ayrıca madem bu kitabe Boğazköy’de bulunamadı, öyleyse başka yerlerde aramak lazım diyerek, Adana- Kayseri bölgesini (ve tabi ki sonradan Osmaniye iline katılan yerleri) araştırıyor. Bu yüzden o sıralar doçent olmuş Halet’e de asistanlık teklif ediyor. Yıl 1946... Böylece öykünün içine Bossert ile birlikte Adana da (Osmaniye de tabi ki) girmekte. Madem Adana öykünün içine girdi, biz de bir yol bölgemize dönelim.

SURİYELİ ÇERÇİ, BİR ÇOBAN VE EKREM KUŞÇU

Bir zamanlar Suriyeli bir çerçi varmış. Osmaniye’nin Kadirli Kazası civarındaki köyleri dolaşır alışveriş yaparmış. O zamanlar takas önemli bir alışveriş aracı. Köylüde para ne gezer yoksa. Bu kurnaz Suriyeli sattığı mallar karşılığında köylünün ürettiğini aldığı gibi, tarihi buluntulara da epeyce cıncık-boncuk verirmiş.

Kadirli’nin Karatepe denilen, saflığı ile tanınmış köyünde (Karatepeli fıkralarını hatırlayınız)(**) Ekrem Kuşçu namında emekli olup köye yerleşmiş bir öğretmen varmış. Öykümüzün içine bir de Ceyhan Nehri’nin kenarında keçilerini otlatan çobanı koyduk mu iş tamam. Bu çoban koyunlarını otlattığı yerde aslan başı şeklinde bir taş parçasına rastlamış. Acaba Suriyeli buna kaç sıra boncuk verir diye merakından konuyu Ekrem öğretmene açmış. Ekrem öğretmen de bu taşı görünce önemli olabileceğini düşünerek Adana Müzesi’ne haber vermiş. Onlar da Bossert’e... Böylece Adana dünya tarihindeki yerini almaya aday olmuş. Halet Çambel’in Adana macerası da böylece başlamış.

(Çoban ve Ekrem kuşçu'nun bulduğu aslan toprak altından çıkarılırken)

 

TOROSLARDA BİR KRALİÇE

Ben Halet Çambel ile ilk kez 2004 yılında tanıştım. Eski zaman, belki de 2005 olabilir. “Toroslar’da Bir Kraliçe; Halet Çambel” belgeseli çekiliyordu, ben de hocanın fotoğraflarını çekecektim. Karatepe’deki kazı evinin küçük salonunda şöminenin başında sohbet ettik. Sevgili eşi Nail Çakırhan da (***) yanındaydı, duvarda ise önemli seramik sanatçımız Füreya’ya ait iki parça seramik bulunuyordu.

Hatırladığım kadarıyla o günleri şöyle anlattı:

“Bossert aslan başlı taşı çıkarıp üzerindeki yazıları görünce çok heyecanlandı. Acaba ömrünü vakfettiği iki dilli yazıt burada mıydı?.. Ve bizler kazıya başladık. O yıllar Karatepe kuş uçmaz kervan geçmez bir yer. Tam bir yoklar yeri. Öncelikle okul yok, okuyabilen yok, para yok, pul yok... Kazıda köylüleri kullanıyoruz. Nail de köyde bir barakayı okul yaptı, çocuklara okuma yazma ve matematik öğretti. Neredeyse ellerimizle kazıyoruz. Bu arada Bossert de yurduna dönünce kazı başkanlığı bana kaldı.”

 

ZELİHA SÖYLESİN, BİZ BEDAVA ÇALIŞALIM;

NEREDEYSE ELİMİZLE KAZIYORUZ...

“Para pul yok dedim ya… Sadece köylüde değil bizde de yok. Kazı için ayrılan ödenekler yeterli değil. Yani ellerimizle kazıyorduk tabiri tam yerine oturuyor. Kazıda kullandığımız köylüler bize para gelirse bir şeyler alıyor yoksa bedava çalışıyor. Bazen de bir şarkı ile ödeşiyoruz.”

 

“Emek şarkı ile nasıl ödenir?” şeklindeki kafa karışıklığımı hocaya sorduğumda hatırladığım kadarıyla şöyle cevaplamıştı:

“Biz Nail ile buraya yerleşince tanıdığımız olan birçok sanatçı da bizi ziyarete geldi. Kimisi farklı bir yerde tatil için, idare ile arası bozuk olanlar da bir müddet ortadan kaybolmak için... Ruhi Su, Füreya (Böylelikle şöminenin başındaki seramiklerin sırrını öğrenmiştim), Aşık Veysel, Pertev Naili Boratav, Semiha Berksoy ve kızı Zeliha Berksoy(önemli opera sanatçıları). Zeliha öyle güzel şarkılar söylerdi ki, köylüler Zeliha bize şarkı söylesin biz bedava çalışalım teklifinde bulunurlardı.”

 

VE TARİHÇİLER DÜNYA TARİHİNİ YENİDEN YAZDILAR

Uzun sözün kısası bu özverili çalışmalar sonucu Karatepe’de bulunan hem Fenike hem de Hitit (Luwi) dilinde yazılmış yazıt okundu. Geç dönem Hitit krallarından “Ben Adania’nın kralıyım” diye yazan Asitawanda’nın nutkuydu bu. Hem Hitit (Luwi) alfabesi ile hem de Fenike alfabesi ile yazılmıştı. Fenike alfabesi bilindiği için, bu yazıt kullanılarak Hitit hiyeroglif alfabesi de çözüldü. Hitit alfabesi çözülünce Boğazköy’deki çıkan kitabelerin hepsi okundu ve anlaşıldı ki Boğazköy’deki antik kent Hititlilerin başkenti Hattuşaş’tır. Ve yine anlaşıldı ki Hititler tam 4 bin yıl önce yani Yunanlılardan 1500 yıl evvel Anadolu’da Mısırla aşık atacak kadar büyük bir uygarlık kurmuşlar. Hatta onlardan önce de Hatti diye bir uygarlık varmış. Yani Avrupa’nın, dünya uygarlığının beşiği Anadolu’nun tarihi Yunanlılar ile başlar tezi bir yanlıştan başka bir şey değilmiş. Ve tarihçiler oturdular dünya tarihini yeniden yazdılar. Halet Çambel ise; yaşadığı o yıllarda, 100 yaşına yaklaşmasına rağmen, bıyık altından tüm dünya tarihçilerine gülerek, günlerini Karatepe’deki kazı odasında geçirmeye devam etti. 2014’ün Ocak ayında vefat edene kadar da bu küçük odadan ayrılmadı.

Şuan Halet Çambel eşi Nail Çakırhan ile birlikte Egenin küçük bir kasabası olan Akyaka’nın  küçük mezarlığında uyumaktadır.

 

(Kitabenin Fenike dili ile yazılmış hali)

(Hititçe Hiyeroglifler)

 

 

NOTLAR;
(*) Eti Türk’ü

Atatürk, Adana-Hatay- Mersin bölgesinde yaşayan “Arap Alevisi” olarak bilinen topluma zannederim Hitit (Eti) kökenli olduklarını düşündüğünden “Eti Türk’ü” ismini vermiştir. Atatürk Hititler’in Türkçe gibi aglütinant (yani kelimelere ekler takarak yeni kelime üretmek, kapı-kapıcı gibi)bir dil kullanmalarını göz önünde bulundurarak Orta Asya kökenli olduğunu düşünürdü. Hatay için  “Kırk asırlık Türk yurdu” demesi de onların Hitit kökenli olduğunu düşünmesinden ileri geliyor zannederim. Daha sonra bölgeye Hatay ismini, Hatti Ülkesi anlamında Atatürk koymuştur.

 


(**) Karatepeli Fıkrası

Adana ve yöresinde saf olan, çabuk kanan insanlara “Karatepeli” denir. Karatepeliler ile ilgili birçok da fıkra anlatılmıştır. Halet Çambel bu fıkraları derleyerek bir kitap yaptı. O kitaptan seçilmiş bir fıkra köylülerin ağzıyla şöyle: Birisini evermişler, evlendiği gün de kabağ aşı (kabak tatlısıi)pişirmişler. Kabağ aşını oğlana vermemişler de hep kendileri yemişler. Şimdik vakit geçmiş,  oğlan küsmüş, bana vermediler diye. Hiç yekinmemiş yerinden. Vakit geçmiş, gece saat 10-12’ye gelmiş, aha kalkmamış yerinden. Söylemişler buna; “Kalk da gelinin yanına git.” diye. “Kabağ aşını yiyen gitsin.” diye cevap vermiş. Artık bahmışlar  oğlan gitmiyor gelinin yanına, babası söylenmiş; “Sizin gibi delikanlılar dururken, benim gibi koca mı (yaşlı) gitsin gelinin yanına?” Yine de gitmiş gelinin yanına ama söylene söylene:

-Bütün işin zorunu bana tutturuyorsunuz. 

(***) Nail Çakırhan (1910-2008)

Nail Çakırhan, Halet Çambel’in sevgili eşidir. Kendisi liseden sonra tıp ve edebiyat okuduysa da siyasal nedenlerle yüksek okulu bitirmemiş. Karatepe kazılarında ödenek yetmediği için, restorasyon ve retrüksiyon çalışmalarını bedava yaparak kendi kendine mimarlığı öğrenmiş. Daha sonra da kendi yarattığı Muğla Evleri projesiyle mimarlık diploması olmadığı halde Uluslararası Ağahan Mimarlık Ödülünü alan ilk kişi olmuş. Nail Çakırhan ayrıca Karatepe köylülerini eğiterek, onların kilim-halı dokumacılığını geliştirmelerini sağlayıp, kooperatif kurmalarına öncülük etmiştir. Günümüzde o kooperatif hala görev yapıp bölgeye kaynak aktarmaktadır. Günümüzde eski Karatepeli tipi kalmamışsa bu Nail Çakırhan’ın (ve tabi ki Halet Çambel’in) eseridir diyebiliriz.

 Halet Çambel ve Karatepe’nin İlkleri

Halet Çambel Hitit alfabesinin çözülmesini sağlayan ilk kişi olmaktan ayrı olarak Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden ilk sporcudur. Kendisi eskrim ve binicilik sporları yapmış 1936 Berlin Olimpiyatları’na katılmıştır. Türkiye’nin ilk kadın arkeologlarından da olan Çambel’in kurduğu Karatepe Müzesi ülkemizin ilk açık hava müzesidir. Bu bölge daha sonra milli park haline getirilmiştir. Müzenin yeniden ayağa kaldırılışı sırasında kullanılan “çıplak beton” yöntemi mimarlıkta ilk kez burada kullanılmıştır. Burada mimar olarak yetişen Nail Çakırhan, Türkiye’nin ilk Ağahan Ödülünü alan sanatçıdır.

 

  •  

 

 

9168
Yorumlar
  • avatar
    Ayla Emrahoglu
    14 Jun 2019

    Makalede yer alan konuların bir kısmını sizden daha önce dinleme şansına erişmiş olmakla birlikte bir solukta okudum.Tesekkurler

  • avatar
    Erkan Özaydın
    10 Jul 2019

    Kıymetli Haluk Uygur hocam (Fotoğraf Sanatı Hocamız), harika bir yazı/belge olmuş. Yüreğimize sağlık. Ankara Üniversitesi DTCF'de, Kültür Bakanı'nın katıldıği toplantıda konuşmasına tanığım. Hükümetin o günlerde Karatepe coğrafyasına çimento fabrikaları kurulmasına izin verecegini duyuyor kahroluyorduk. Prof. Çambel buna karşı olduğunu söyledi ve yanlışlığına işaret etti. Bu konuda mucadele edeceğini belirtti. Sanırım kolu ya da bacağı kırık nedeniyle alçıdaydı. İleri yaşına ve sağlık sorununa rağmen mücadele azmi karşısında kendimden utandım. O tarihte hükümetin çimento girişimi böylece durmuştu.

  • avatar
    NURULLAH CANDAN
    10 Jul 2019

    YAZIDAN ÇOK ETKİLENDİM. ÖNCELİKLE BATI TARİH TEZİNE BÖYLESİNE GÜÇLÜ BİR KARŞI ÇIKIŞ; GÖĞÜS KABARTICI. DİĞER YANDAN HALET ÇAMBEL'İN İLK OLİMPİK BAYAN SPORCUMUZ OLMASI VE BİLİMSEL UĞRAŞIYA İNANILMAZ BİR ÇABA İLE YÖNELMESİ İNANILMAZ BİR UĞRAŞI. YİNE BURADA GENÇ BİR ÇİFTİN FARKLI ALANLARDAN GELMELERİNE KARŞIN DAYANIŞMALARI BU DAYANIŞMAYA YERLİ HALKIN KATKILARI. BU KISA ÖYKÜDE TÜRK YURDU ANADOLU'NUN TÜRKÜN VE HİTİTLERİN'İN ÇABALARI SONUCU TARİHTEKİ GERÇEK YERİNİ ALMASI, UYDURUK KİMLİKLERİ YOK SAYMASI MUHTEŞEM BİR ÇALIŞMA' NIN ORTAYA ÇIKARDIĞI GERÇEKLER. HER TÜRLÜ ÖVGÜYÜ HAK ETMEKTEDİR.

  • avatar
    Figen Serim
    20 Aug 2019

    Merhaba, Çok güzel bir çalışma olmuş. Elinize sağlık. Ben de Karatepe araştırmamda sizden çok yararlandım.

  • avatar
    Derya Yazar
    5 Oct 2020

    Teşekkürler.

Yorum yap
S . HALUK UYGUR
Diğer yazıları
FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA 05.10.2018 tarihinde yayınlandı ve 8804 kez okundu.
BİR STOCKHOLM ÖYKÜSÜ; SAVAŞÇI GÜSTAV İLE BARIŞÇI GÜSTAV 24.10.2018 tarihinde yayınlandı ve 5963 kez okundu.
İKİ TOROS ÖYKÜSÜ ; CAVUR SÜLEKLER İLE GÖĞCİVCİK 13.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 8285 kez okundu.
DÜNYANIN İLK ORGAN NAKLİ ADANA'DA YAPILDI... 2500 YIL ÖNCE.... 11.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 10680 kez okundu.
GÖBEKLİTEPE’NİN PİCASSOLARI 23.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 6103 kez okundu.
METEORA... GÖKTE ASILI DURAN MANASTIRLAR... 20.02.2019 tarihinde yayınlandı ve 4815 kez okundu.
DÜNYANIN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ 13.04.2019 tarihinde yayınlandı ve 27781 kez okundu.
HEYKELLERLE SÜSLÜ İSLAMİ ESER; DİVRİĞİ ULUCAMİ VE DAR-ÜL ŞİFASI 26.08.2019 tarihinde yayınlandı ve 4982 kez okundu.
ADANA ZIRAAT MEKTEBI’NDEN, ANKARA ATATÜRK ORMAN ÇIFTLIĞINE ATATÜRKLÜ BIR YAŞAM; YANOŞ GYORGY’NİN ÖYKÜSÜ -I 03.10.2019 tarihinde yayınlandı ve 5309 kez okundu.
TUZ GÖLÜ NİYE KIRMIZIYA BOYANDI? BUNUN FLAMENKO DANSI İLE İLGİSİ NEDİR? FLAMİNGOLARIN KANATLARI NİYE KIRMIZI? 22.01.2020 tarihinde yayınlandı ve 6686 kez okundu.
DÜNYA’NIN EN USTA HEYKELTRAŞININ YARATTIĞI VADİ; KUŞÇA 03.06.2020 tarihinde yayınlandı ve 5908 kez okundu.
TUZ GÖLÜ ÜZERİNDE YÜRÜMEK 15.01.2021 tarihinde yayınlandı ve 5884 kez okundu.
ATEŞ ÜLKESİ'NE YOLCULUK; ATEŞGÂH 16.02.2021 tarihinde yayınlandı ve 4124 kez okundu.
KELAYNAKLARIN HAZIN ÖYKÜSÜ 28.04.2021 tarihinde yayınlandı ve 5062 kez okundu.
KIRKSEKİZ SAATİMİ ADANA’DA GEÇİRDİM! 10.05.2021 tarihinde yayınlandı ve 3878 kez okundu.
ÇİÇEKLİ BİR ÖYKÜ... TOROSLAR VE NADİDE ÇİÇEKLERİ 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve 5721 kez okundu.
İNSANA BENZER TOROSLAR 02.02.2022 tarihinde yayınlandı ve 6212 kez okundu.


S . HALUK UYGUR
Diğer yazıları
FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA 05.10.2018 tarihinde yayınlandı ve 8804 kez okundu.
BİR STOCKHOLM ÖYKÜSÜ; SAVAŞÇI GÜSTAV İLE BARIŞÇI GÜSTAV 24.10.2018 tarihinde yayınlandı ve 5963 kez okundu.
İKİ TOROS ÖYKÜSÜ ; CAVUR SÜLEKLER İLE GÖĞCİVCİK 13.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 8285 kez okundu.
DÜNYANIN İLK ORGAN NAKLİ ADANA'DA YAPILDI... 2500 YIL ÖNCE.... 11.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 10680 kez okundu.
GÖBEKLİTEPE’NİN PİCASSOLARI 23.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 6103 kez okundu.
METEORA... GÖKTE ASILI DURAN MANASTIRLAR... 20.02.2019 tarihinde yayınlandı ve 4815 kez okundu.
DÜNYANIN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ 13.04.2019 tarihinde yayınlandı ve 27781 kez okundu.
HEYKELLERLE SÜSLÜ İSLAMİ ESER; DİVRİĞİ ULUCAMİ VE DAR-ÜL ŞİFASI 26.08.2019 tarihinde yayınlandı ve 4982 kez okundu.
ADANA ZIRAAT MEKTEBI’NDEN, ANKARA ATATÜRK ORMAN ÇIFTLIĞINE ATATÜRKLÜ BIR YAŞAM; YANOŞ GYORGY’NİN ÖYKÜSÜ -I 03.10.2019 tarihinde yayınlandı ve 5309 kez okundu.
TUZ GÖLÜ NİYE KIRMIZIYA BOYANDI? BUNUN FLAMENKO DANSI İLE İLGİSİ NEDİR? FLAMİNGOLARIN KANATLARI NİYE KIRMIZI? 22.01.2020 tarihinde yayınlandı ve 6686 kez okundu.
DÜNYA’NIN EN USTA HEYKELTRAŞININ YARATTIĞI VADİ; KUŞÇA 03.06.2020 tarihinde yayınlandı ve 5908 kez okundu.
TUZ GÖLÜ ÜZERİNDE YÜRÜMEK 15.01.2021 tarihinde yayınlandı ve 5884 kez okundu.
ATEŞ ÜLKESİ'NE YOLCULUK; ATEŞGÂH 16.02.2021 tarihinde yayınlandı ve 4124 kez okundu.
KELAYNAKLARIN HAZIN ÖYKÜSÜ 28.04.2021 tarihinde yayınlandı ve 5062 kez okundu.
KIRKSEKİZ SAATİMİ ADANA’DA GEÇİRDİM! 10.05.2021 tarihinde yayınlandı ve 3878 kez okundu.
ÇİÇEKLİ BİR ÖYKÜ... TOROSLAR VE NADİDE ÇİÇEKLERİ 06.07.2021 tarihinde yayınlandı ve 5721 kez okundu.
İNSANA BENZER TOROSLAR 02.02.2022 tarihinde yayınlandı ve 6212 kez okundu.