JAMAİKA
29.09.2021.
Jamaika, Küba’nın güneyinde, Karaiplerin üçüncü büyük adasıdır. 3 milyon civarında bir nüfusa sahip olan, 11 bin metrekarelik bu küçük adanın başkenti Kingston şehridir. Halkın % 90’nın üzerindeki büyük bir kısmı Gana ve Etiyopya kökenli siyahilerden oluşmaktadır. Melez halk yok gibidir. Resmi dili İngilizce olmakla birlikte, halkın çoğunluğu kendi aralarında yerel bir dil konuşmaktadır. Ada halkının % 70 gibi büyük bir çoğunluğu Hristiyan olmakla beraber, adada Rasta, Müslüman, Hindu, Yahudi ve Bahai inançlı olanlar da yaşamaktadır.
1474 yılında Kristof Kolomb tarafından keşfedilen adaya XVI. yy başlarında İspanyollar yerleşmiş, 1655 yılında İngiltere’nin egemenliği altına girmiş ve 1962’de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Gemi harekete hazır
Jamaika’nın iç bölgelerinde muhteşem şelaleler, yeraltı mağaraları ve yağmur ormanları bulunmaktadır. Günümüzde Jamaika ekonomisi tarım, madencilik, finans üzerine kurulu olup, turizm gelirleri son yıllarda giderek gözle görülür bir artış göstermektedir. Halkın yaşam standartlarının oldukça düşük ve ekonomik durumlarının oldukça yetersiz olduğunu ilk bakışta anlamak mümkün. Ne var ki bunu dert etmez bir görünümleri var. Tropikal iklimin etkisiyle rahat giyimleri, hep tatildelermiş izlenimi bırakan vurdumduymaz davranışları ve müzikle iç içe yaşamları çok ilginç. Buraya bir de kocaman uyuşturucu parantezi açmak lazım. Jamaika’da marijuana kullanımına hemen her yerde rastlamak mümkün. Cennete benzer bu ada sakinlerinin, turkuvaz denizin, bembeyaz kumların güzelliği yanında diz boyu yoksulluklarını unutmak için içtiklerini düşündürten bu alışkanlıklarının, bir de konunun mistik yönü var. Jamaika’daki yaygın Rastafari inancına göre Ganja otu (Hint keneviri) tanrının insana gönderdiği bir nimet olarak kabul ediliyor. Söz konusu inanca göre bu otun dumanı, kişinin bilinçaltına ulaşıp, onu tanrıya yaklaştırır. Toplu taşım araçlarına binince hemen fark edilen o ekşimtrak ot kokusunun marijuana olduğunu ilk duyuşumda çok şaşırmıştım. Gittiğim ülkelerden ufak tefek hatıra objeleri almayı severim. Jamaika’dan da el yapımı, küçük, şirin bir eşya almak istedim. Bu, camdan yapılmış, pipo benzeri basit bir şeydi. Satıcı bana illâ ki ot da satmak istedi, ben duymamazlığa geldim. Arkadan oğluma niye ot almak istemediğimi sormuş, onun “Babam ot içmez ki” açıklamasına çok şaşırmış ve “Peki madem içmiyorsa, o ot içme aparatını niye aldı?” diye sormuş!
Meksika ve Jamaika'dan alınmış marijuana içme aparatları
Buraya bir parantez da Bob Marley için açmak lazım. Yaşamını 36 yaşında yitiren Bob Marley Jamaika’da çok seviliyor, adeta ülkenin bir milli kahramanı. Posterlerde, tişörtlerdeki baskılarda, her yerde Bob Marley resimlerine rastlamak mümkün. İnsancıl amaçlarla, özellikle Afrika’ya yardım amaçlı konserler veren Bob Marley’e Birleşmiş Milletler “Barış madalyası” vermiş, onun sayesinde Jamaika müziği evrensel bir boyut kazanmıştı. Bob Marley Etiyopya kökenli yerel bir din olan Rastafarianizm inancına mensuptu. Onun aracılığıyla bu din dünyada tanınır olmuştur. Bu inanca göre marijuana içen kişi, bu otun etkisiyle tanrıya yaklaşmış olur. İnanç gereğince saçlar taranmaz ve asla kesilmez zira tanrının saçlarından tutup, kişiyi cennete götüreceğine inanılır. Rasta saç stili daha sonra moda haline gelmiştir.
Bob Marley (1945-1981)
Küçük bir ada ülkesi olan Jamaika, sporun çeşitli dallarında oldukça aktiftir ama en tanınmış sporcusu altı altın madalyalı atleti Usain Bolt’tur. 100, 200 ve 4X100 bayrak yarışında altın olimpiyat madalyası sahibi olan Usain Bolt, ülkesi için bir diğer gurur kaynağı olmuştur.
Usain Bolt
.
Sokak satıcıları her yerde Sokak sanatçıları iş başında
”Ruh fotoğrafa geçer" inancı ile fotoğrafa karşı olanlardan, benim gibi her an zılgıt yiyebilirsiniz
Bob Marley her yerde
Jamaika'da uçsuz bucaksız kumsallar
Jamaika'da uçsuz bucaksız kumsallar
Jamaika'nın güzellikleri
Yorum yap