Üye Ol / Giriş yap


Fotoğrafik Öyküler

WWF İLE DENİZ KAPLUMBAĞALARINA GÖNÜLLÜ YARDIM (BİR DENİZ KAPLUMBAĞASI EVLAT EDİNEBİLİRSİNİZ)

NİLGÜN ANAGÖK 16.02.2019

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 1994-2011 yılları arasında Çıralıda İribaş deniz kaplumbağası; Caretta carettaları izleme, araştırma ve koruma çalışmaları yürüttü.

Caretta carettalar deniz kirliliği, yumurtlama alanlarının tahrip edilmesi, avlanma nedeniyle nesillerinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya.

Yüzyıllardan beri hayatta olan 140 kiloya yakın bu iri canlılar denizde ne kadar hızlılarsa karada bir o kadar yavaşlar. Karaya sadece yumurta bırakmak için yılda bir defa Haziran ile Ağustos ayları arasında geliyorlar.

Yumurtlamak için anne kaplumbağa doğduğu sahile geri geliyor. Bu sahilde otel inşaatlarının olması, turistlerin artması hem anne hem de yavru kaplumbağaları tehdit ediyor. Fotoğrafta ağır bir şekilde yaralanan kaplumbağanın tedavisi yapıldıktan sonra törenle denize kavuşuyor.

Anne kaplumbağa sahilde uygun yumurtlama yeri bulduğunda, 50 cm derinliginde bir çukur kazarak yumurtalarını buraya bırakır. Bir seferde aynı çukurda yaklaşık 100 civarı yumurta olur. WWF organizasyonunda görevli gönüllüler, bu yuvaların işaretlenmesini ve yumurta olgunlaşma süresi (50 gün) boyunca bu yuvaların takip edilmesini sağlarlar.

50 günün sonunda bu yumurtalar oldukça yumuşaktır.

Yavrular birer birer yuvalardan, yumuşak kumlardan yüzeye çıkarlar. Bu ana şahit olmak gerçekten çok özel bir duygu. Yavrular içgüdüsel olarak denize doğru yönelirler. İşte bu anda, eğer sahilde ve karada başka ışık kaynakları olursa, yavrular kolaylıkla yanlış yöne giderler. Gönüllü görevliler, yumurtlama zamanlarını ve yavru çıkış zamanlarını takip ederek, yavruların doğru bir şekilde denize yönlenmesini sağlarlar. Zaten doğal eleme ile bu yavrular, kuşlara ve balıklara yem olma riski içindeler. Ortalama olarak bir yuvadan çıkan 100 yavrudan sadece birkaçı yetişkin olabilecek ve bu sahillere geri dönebilecektir.

Deniz kaplumbağalarını ve doğayı korumak için hepimizin katkısı olabilir.

-Plastik tüketimini azaltarak (deniz kaplumbağaları bu plastikleri deniz anası sanarak yediklerinden boğulabilirler)

-Deniz kaplumbağalarının yumurtlamak icin çıktıkları sahilde ışık yavru kaplumbağaları yanlış yönlendiriyor ve denizden ters yöne gitmelerine neden oluyor. Bu sahilleri birlikte koruyalım ve dikkatsiz davrananları uyaralım.

Bu dünya hepimizin, birlikte koruyalım.

http://www.wwf.org.tr

Not: Deniz kaplumbağası evlat edinebilirsiniz.

https://destek.wwf.org.tr/deniz-kaplumbagasi-evlat-edinin

4470
Yorum yap


NİLGÜN ANAGÖK
Diğer yazıları
ATEŞ, SU, BUZ VE RÜZGARIN ÜLKESİ; İZLANDA 14.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 4364 kez okundu.
AURORA BOREALİS; KUZEY IŞIKLARI VE KUZEY İSVEÇ 25.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 8283 kez okundu.
KAMBUR BALİNALAR 07.04.2019 tarihinde yayınlandı ve 5449 kez okundu.
BUDAPEŞTE FOTOĞRAF GEZISI 26.05.2019 tarihinde yayınlandı ve 5564 kez okundu.
SLOVENYA - EKIM´DE BLED GÖLÜ 27.10.2019 tarihinde yayınlandı ve 4005 kez okundu.
MYANMAR`DA BUDIZM 02.02.2020 tarihinde yayınlandı ve 4228 kez okundu.