MYANMAR`DA BUDIZM
02.02.2020Dünyada yaklaşık 500 milyon inananı olan bir din, Budizm. Ve nüfusun %88'inde Budizmin egemen olduğu ülke, Myanmar (ya da Burma).
Myanmar seyahatimden unutulmaz anılarım Budist keşişler ve zor yaşam şartlarına rağmen huzurla gülümseyen Burmalılar oldu. Budizmin amacı hayattaki acı, ıstırap ve tatminsizliğin kaynaklarını anlamak ve bunları gidermenin yollarını göstermektir. Budizm'de öğretilerin ana çatısını meditasyon gibi içe bakış yöntemleri, reenkarnasyon denilen doğum-ölüm döngüsünün tekrarı ve karma denilen neden-sonuç zinciri gibi kavramlar oluşturmaktadır.
Bagan
Bugün Burmalıların çoğunluğu Theravada Budizm’ine inanmaktadır. Theravada (kelime anlamı olarak, "Yaşlıların öğretisi", ya da "Eski öğreti") günümüze ulaşan en eski Budist okuldur. Kökeni, Buda’nın ilk mensubu olan keşişler (rahipler) topluluğuna dayanmaktadır.
Mahagandhayon Manastırı
Özellikle Mandalay bölgesinde çok miktarda rahip okulu bulunmaktadır. Bu okullar küçük yaşlarda ihtiyaç sahibi çocukları kabul etmekte ve temel eğitimlerini vermektedir. Genelde hayırseverler tarafından yapılan yardımlar ile eğitim vermeyi sürdürebiliyorlar.
Rahip okulları turistlerin ilgisini çeken yerlerden. Mandalay yakınlarında Amarapura bölgesinde en büyük okullardan biri bulunuyor, Mahagandhayon Manastırı. Yakınındakı manastırlar ve U-bein köprüsü nedeniyle her gün turist akınına uğruyor. Sabah saat 10:00 da yemeklerini almak için sıralanan rahiplerin çevresinde binlerce fotoğraf çekiliyor her gün. Fotografçılar için ilginç bir kare olsa da sanırım Budist rahipler için aynı şekilde ilginç olmasa gerek.
Mahagandhayon Manastırı
Rahipler her sabah saat 4`de uyanıyorlar. Saat 5`de yaptıkları kahvaltı sonrası, saat 6`da derslerine başlıyorlar. Öğle yemeği saati 10:15. Bu saatten bir sonraki kahvaltıya kadar birşey yemeleri yasaklanmış. Yemek genellikle ekmek, pirinç ve baharattan oluşur. İçecekleri ise, su veya pirinç sütü.
Inle
Tek renk giyinmeleri ve tek tip saç kesimleri kimsenin kimseden farkı olmadığını düşünmelerinden geçmektedir.
Bagan
Keşişlerden farklı olarak rahibeler, pembe renk giyiyor. Kadınlar “Buddha” (aydınlanmış kişi) olamıyor. Manastır hayatını seçmelerinin tek nedeni, bir sonraki hayatlarında erkek olarak hayata gelip ancak o zaman Buddha olabilme ihtimalleri. Bu hayatlarında, bu bedende yalnızca bir olasılık uğruna yatırım yapabiliyorlar.
Swanooponnyashin Pagoda
Fotoğrafçılık erken kalkmayı gerektirir bazen. Mandalay´da sabah 03:00 de uyanıp Mahamuni pagoda`ya gidiyoruz. Burada her sabah 04:00 Buda yıkama ritueli yapılıyor. Altın kaplı Buda heykelini dikkatli ve özenli hareketlerle yıkamak oldukça detaylı ve uzun süren bir tören. Ön sırada erkekler yer alıyor. Gelen Burmalilar yiyecek ve çiçek sunuyorlar, dua ediyorlar. İçerisi çok kalabalık. Bu arada müzik var, oldukça gürültülü ve yüksek seviyede. Amacı sabahları kötü ruhları kovmakmış. Tören 1 saat sürüyor.
Mahammuni - sabah yuz yikama töreni
“Pagodalar Ülkesi” olarak anılan Myanmar’da çok fazla tapınak var. Sayıca en fazla Bagan şehrinde: bu bölgedeki 10.000 tapınaktan sadece 2000 cıvarı zamana direnebilmiş ve ayakta kalabilmiş. Myanmar’daki tapınakların mimarisi, diğer Budist ülkelerdeki yapılardan epey farklı. Bazı pagodaların dört tarafında girişler bulunuyor ve içeride yine dört yöne bakacak şekilde yerleştirilmiş devasa Buddha heykelleri yer alıyor.
En etkileyici manzara en yüksek tapınağın tepesinde sabah gün doğumunda havalanan balonları izlemek.
Bagan
Myanmar gezi için mükemmel bir ülke, keşiflerle dolu.....
Bagan Shwezi Gone
Bagan Pagoda Girisi
Yangon
Mandalay_Kaung Mu Taw Pagoda
Yorum yap