ATEŞ, SU, BUZ VE RÜZGARIN ÜLKESİ; İZLANDA
14.12.2018Yaz aylarındaki doyulmaz uzun günleri, kış aylarındaki büyüleyici kuzey ışıkları ve doğal güzellikleriyle, ateş, buz, su ve rüzgarın ülkesi Izlanda. Fotoğrafik açıdan en zengin ülkelerden biri. Atlantik okyanusunun ortasında ve kuzey kutup dairesi yakınında bulunan, su ile ısınan buzlar ülkesi Izlanda'nın yaşamaya elverişli alanı sadece %30 oranında. Körfez akıntısı sayesinde donmadan yaşanabilir bir iklimi var. Yaz aylarında sıcaklık yaklaşık 15 derece. Bu soğuğa rağmen termal sıcak su banyolarını unutmamak lazım. Izlanda'da yaşayanlar yüksek mutluluk seviyelerini termal sularına borçlular.
Izlanda 25 milyon yıl önce şekillenmiş, Avrupa'daki en genç ada. 2010 ve 2011 yılında en son patlamaların Eyjafjallajökull ve Grímsvötn'da gerçekleştiği Izlanda’da, hala aktif pek çok volkan var. Avrupanın en büyük ve dünyanın Antartika ve Grönland'dan sonra üçüncü buzulu olan Vatnajökull Izlanda'da.
Izlanda volkanlar, siyah kum, lavlar ve şelalelerle şekillenmiş. Adada yaklaşık 10 000 adet şelale bulunuyor.
Adada az sayıda memeli hayvan yaşıyor: Kutup tilkisi, Izlanda atları, koyun, inek, keçi, geyik, yunus, balina ve fok baliği. Izlanda atları çok farklı ve güçlü bir ırk. Izlanda atlarının saflığını korumak adına ülkeye at getirilmesi yasak ve hatta adadan çıkmış bir Izlanda atı hastalık riskine karşı adaya geri gelemiyor. Adada hiç yılan ve sivrisinek yok.
(Kutup Tilkisi)
Ben Izlandada 10 gün fotograf gezisinde bulundum. Ilk günlerde başkent Reykjavik, yakınlarındaki Blue Lagoon, Geysir ve Gulfoss şelalesini keşfettim. Sonrasında ise daha ıssız güney bölgesinde dağlık, volkanik ve buzul bölgesine gittim. Rota ve harita bilgilerini bu yazımın sonunda paylaşıyorum.
Güneyde dağlık bölgede birçok yere sadece 4X4 araç ile gidebilirsiniz. Yolda hiç tabela ve insan görmeyeceksiniz. Bu nedenle, macera dolu ve zorlu olabilir adanın bu kesimlerini keşfetmek. Alternatif ise bir tur programı ve rehber ile bölgeyi gezmeniz.
(Landmannalaugar, Langisjor, Hrafntinnusker, Mælifellssandur, Fjallabaksleid)
(Güney sahilleri Skaftafell, Glacier Lagoon Jökulsárlón, Glacier Mýrdalsjökull, Vík kasabası, Seljalandsfoss and Skógafoss şelaleleri).
Gezimize Reykjavikden başlayalım:
Başkent Reykjavik yeşil ve modern kasaba görünümlü bir şehir. 200 000 kişi yaşıyor başkentte, yani ada nüfusunun yarısı burada. Evler jeotermal enerji ile ısınıyor. Renkli evleri, şirin kafeleri ve modern binaları ile huzurlu bir sehir burası.
(Viking Gemisi, yazın güneşin ışıklarını çok güzel yansıtıyor)
(Hallgrimskirkja, modern bir kilise binası)
Izlandanın en meşhur festivali yaz aylarında Reykjavik Kültür festivali, yaklaşık 100 000 ziyaretçi geliyor festival zamanı başkente. Izlandalılar çok sıcakkanlı, başkentte gece hayati renkli.
Blue Lagoon:
Izlandadaki en ünlü göl, Mavi Lagun. Havaalanından 20 km ve Reykjavikden 39 km uzaklıkta.
Dünyanın harikaları listesinde yerini almış. Burada hava sıcaklığı ne olursa olsun, gölün sıcaklığı 38 derece civarında. Suyun icindeki mineraller ve sülfür sayesinde başta sedef olmak üzere birçok deri hastalıklarına iyi geliyor. Şifalı su cildi yumuşacık yaparken saçları sertleştiriyor.
Geysir gayzeri:
Adada periyodik aralıklarla fışkıran sıcak su kaynakları ısınma ve elektrik enerjisi elde etmek amacıyla kullanılıyor. Her beş dakikada bir defa kaynar su ve buhar yaklaşık 30 metre yükseğe kadar fışkırıyor.
Güney Izlanda, Dağlık, Volkanik ve Buzul Bölgesi:
Birçok yeri sanki ilk defa ve sadece siz keşfediyor gibi olacaksınız. Sanki dünyanın dışında bambaşka bir gezegendesiniz gibi, alışkın olmadığınız bir doğa var burada.
(Grafar Kilisesi, Skaftártunguvegur Bölgesi)
Landmannalaugar:
Renkler burada muhteşem: kızıl, turuncu, sarı ve yeşilin her tonları ışık ve gölge oyunları yapıyor. Kış aylarında eriyen karlar nedeniyle nehirlerde su seviyesi yükseliyor ve buraya ulaşım yok. Sadece Haziran sonrasında yaz aylarında yollar açılıyor.
1784 yılında en etkili volkanik patlamalardan biri gerçekleşti adada. Laki volkanik dağı patlaması aslında büyük hacimli bir patlama değildi, ancak kuzey bölgesinde yaşayan insanların sağlığını ve tarımı olumsuz etkiledi. Günümüzde hala aktif olan 15-20 aktif volkan oldugunu bilerek adada yaşamak biraz tedirgin edici olsa gerek.
Vik kasabası:
Atlantik okyanusu dalgalarının ve rüzgarının oluşturduğu kaya formları ve yüksek uçurumlar bulunuyor bu bölgede. Reynisfjara dünyaca ünlü siyah kum ve taşlardan oluşan bir sahil. 1991 yılında National Geographic tarafından bu plaj dünyada tropik olmayan 10 plaj arasında birinci seçildi. Ayrıca burası anavatanı Kuzey Avrupa, Kanada ve Izlanda olan, biraz ördeğe, biraz papağana benzeyen ve kuşların en üzgün suratlısı Puffin kuşunun yaşam alanı.
Her ne kadar Puffin kusunun en tipik görüntüsü olan ağzında biriktirdiği balıklarla bir fotoğrafını çekememiş olsam da, yüksek kayalıklarda yaklaşık 10 milyon civarı Puffin kuşu ağızlarinda biriktirdikleri balıklarla mutluluk içinde yaşıyor.
Benden bir rota tavsiyesi;
1.gun: Reykjavik
2.gun: Blue Lagoon, Geiser Gayzeri, Gulfoss şelalesi
3.gun: Guney Izlanda, 1.yol uzerinde Gluggafoss şelalesi, Eyjafjallajökull volkanı ve Fjallabak kamp bölgesi
4.gun: Landmannalaugar ve çevresi
5. gun Axlarfoss Selalesi, Öldufell, Leira Selalesi, Hrafntinnusker
6.gun: Skaftafell Milli Parki, Hof, and Jökulsárlón Buzul Lagunu
7.gun: Eldgja vadisi, Langisjor gölü
8.gun Guney sahili: Vik, Rejnisjara, Skógafoss, Seljalandsfoss, Reykjavike dönüş
Izlandanın tadini cikarmaniz dileklerimle,
Diğer gezi yazılarıma www.nillaphototravel.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Fotoğraflarimi ayni zamanda instagramda nillaphototravel hesabımda paylaşıyorum.
Izlanda gezisi için önerilerimi isterseniz, bana ulaşabilirsiniz. Organizasyonlarınızda destek olurum.
Mehmet Cengiz Tümer
19 Dec 2018Harika fotoğraflar ve bilgilendirme için teşekkürler. Heyecan verici bir rota. Keyifle okudum . Elinize sağlık
Şenay Anagök
19 Dec 2018Çok çok güzel anlatım gitmis görmüş gibi oldum başarılar
Selim uçar çam
20 Apr 2019Harika olmuş