Üye Ol / Giriş yap


Gezi

SEYYAHIN SIRT ÇANTASI

UTKU TANSUG 29.01.2019

Sırt çantalı seyahate hazırlanırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları.

Bu yazımda size bir seyyahın çantasında olması gereken öteberilerden bahsedeceğim. Elbette ki bu herkese göre değişir. Uzun süreli seyahatler genellikle farklı iklim koşullarını içerebildiğinden hem yazlık hem kışlık çok çeşitli malzemeleri bir arada taşımayı gerektirebiliyor. Gideceğiniz yerde yaz mevsimi bile hüküm sürüyor olsa, örneğin bir dağ yürüyüşü için deniz seviyesinden 2000 metreye çıktığınızda, ya da bir motosiklet kiralayıp gezinmek istediğinizde hava koşullarının değişeceğini unutmayın!  Bu açıdan seçimlerde hafiflik ve çok amaçlılık en önemli iki kriter olarak beliriyor.

Çanta - Uzun seyahatlerime  genellikle 60 litrelik bir ana sırt çantası ve 20-25 litrelik bir günlük çanta olmak kaydıyla iki sırt çantası ile çıkıyorum. Her iki sırt çantasının da kenarında çadır, mat ıslak mayo, havlu vs monte etmek üzere aksesuar askıları olması önemli. Ayrıca genellikle küçüldüğünde cebe giren, bez 10-15 litrelik bir çantam daha oluyor yanımda.   

Kafa Feneri – Kafa feneri öyle sadece çadırlı kamplar için faydalı değil. Gece yapılan yolculuklarda kitap okuma ihtiyacından, geceye sarkan günlük yürüyüşlere ve çok yataklı hostellerde gece kimseyi rahatsız etmeden eşya toplamaya kadar çok işlevli ve sırt çantamın ayrılmazı. Pahalı modellere gerek yok, standart pilli olanlar tercih edilmeli.

Çakı – Çakı şart! Doğada, şehirde, süpermarketten yaptığınız alışverişle aniden karar verdiğiniz bir piknikte, ya da bir şişe şarabı açıp da günbatımını izlemek için. O açıdan tirbüşonu da olan bir model gerekli! Ek olarak kamp kaşık ve çatalı da bulundurmakta fayda var. Piknik demişken, ben genellikle bir piknik örtüsü de ediniyorum. Ancak bunu genellikle yanımda götürmüyor, seyahatimin başlarında, gittiğim yerden anı mahiyetinde bir şeyler alıp seyahat boyunca kullanıyorum.

Kalem Kutusu – Bir kalem kutusunda şunları bulunduruyorum. Kurşun kalem, tükenmez kalem, markör, birkaç plastik kelepçe, yara bandı, çakmak, tealight mum, tütsü.

Aksesuarlar  - Herkesin bir güneş gözlüğü var. Ancak gözlüğü geçirdiğiniz askılar var ya, hani bıraktığınızda boynunuzda asılı durmasını sağlayan? İşte onlardan mutlaka edinin, seyyah yaşamının kaotik akışında gözlüğünüzü kaybolmaktan kurtarıyor, tecrübeyle sabit! Ayrıca şapka, eldiven ve bandana çantamda mutlaka yer alır. Bir de yanınızda hobi malzemelerinizi taşıyın. Karakalem çiziyorsanız kalemlerinizi, kağıt seviyorsanız oyun kağıdı, ya da jonglör topları veya da bir müzik enstrümanı… Bunlar seyahatin en güzel değerlerinden insan ve kültür tanımak için en uygun araçlardır.  Örneğin benim yıllardır her seyahatimde taşıdığım en değerli oyuncağım, 170 gramlık bir frizbidir! Frizbiyi oyunun yanı sıra, yeri geldiğinde bir tabak olarak, ya da bir ateşi körüklemek için kullanabilirsiniz. 

İzolasyonlu Kahve Kupası –  Fazla izahata gerek yok sanırım. Çayınızı evde/otelde yapın ve gün boyu keyfini sürün. Yalnız buradaki püf noktası, kupanın ağzının tamamıyla kapanabilir olması. Yani hem kupa hem de minik bir şişe kullanılabilir olmasının faydası büyük. Plastik, boş olduğunda katlanana 1 litrelik şişeler var. Bulursanız çantanıza mutlaka atın.

Not Defteri – Cep Telefonu çıktı mertlik bozuldu. Lakin bence eski stil, dokusu ve kokusuyla sizde yazma isteğini tetikleyecek bir not defteri şart. Ancak cep boyutlarında olmalı, yoksa bir kenarda durur, sırtınızda taşımak külfet olur, odanızda bırakırsınız maazallah.

Kitap – Seyahatlere birkaç kitapla çıkıp sonra onları bir yerlerde terk etmeye kıyamayıp gerisin geriye getirdiğim de çoktur. Merak etmeyin gittiğiniz yerde kitap çok. Gittiğiniz yerlerin yazarları, yolda karşınıza çıkan kitaplar, diğer seyyahların hediyeleri. Gerek yok. Çok lazımsa kindle kullanın, hepsini içinde taşıyın.  Yine de çoğu kez yazılı basılı bir Lonely Planet, gezi rehberi taşıma alışkanlığım bitmedi. Ekstradan yarım kilo ama bana göre değiyor!

Elektronikler  - Cep telefonu laptop vs, bunlar size kalmış. Pratik önerilerim şunlardır. 2 adet USB girişi olan hızlı şarj eden en az 2,5 (amper) priz. Çoğu otel odasında ya da otobüs beklediğiniz bir terminal binasında bir tek priz girişi olabiliyor; iki cihazınızı birden şarj etmek ciddi dert olabiliyor. Ayrıca 1 adet taşınabilir şarj cihazı (10.000 mAh).   Ayrıca kulaklık ve/veya portatif hoparlör. Ben ikisini birden taşıyorum. Ve elbette fotoğrafçıysanız bunun için apayrı bir çanta oluşturabilirsiniz. Ama minik tripod, cep telefonu monte etme aparatıyla beraber çok kullanışlı oluyor.

Uyku Konforu  – Boyun yastığı…Seyahat esnasında yaşanan bir boyun tutulması, günlerce kâbusunuz olabiliyor. Boyun yastığını sadece uçakta kullanacağını düşünenler yanılıyor. Saatler süren şehirlerarası yolculuklarda da boyun yastıkları hayat kurtarabiliyor. Boyun yastıklarının çeşitli türleri var. Şişirmeli boyun yastıkları uçaklarda hava basıncından etkilenebiliyor ve bir bakmışsınız birkaç yolculuktan sonra patlayıvermiş.  Ucuz olanlarını şişirmek için nefesinize bir hayli güveniyor olmanız da ön koşul! Az yer kaplamaları ve kolayca kullanılabilir duruma gelmeleri çok büyük artı. Bunları tercih ediyorsanız yanınızda bir yedek bulundurmayı ihmal etmeyin. Zaten ucuz ve az yer kaplıyor! İçi dolgulu boyun yastıkları rahat ve şık olabiliyor ancak çok yer kapladıkları için tercih etmiyorum. Son olarak Decathlon’dan almış olduğum şişirilebilir yastıktan (NEWFEEL) yıkanabilir dış kılıfı ve 3 nefesle şişirilebilme özelliğiyle oldukça memnunum.

Göz Bandı ve Kulak Tıkacı da, seyahatlerde boyun yastığının tamamlayıcı öğeleri. Artık kullanır mısınız siz karar verin. 

Hijyen ve Temizlik Malzemeleri – Hijyen için fısfıslı minik plastik şişelere kolonya doldurup gezdiriyorum. Hem insanlara Türk “kolonya” misafirperverliğini de göstermek için güzel fırsat oluyor. Tavsiye ederim. Islak mendil de mutlaka bulunur çantamda. Tuvalet çantamda hızlı kuruyan polar havlu, ayrıca göz hassasiyetlerim için damlalarım hazır bulunur.

Hediyeler – Yolda tanıştığınız insanlara, edineceğiniz arkadaşlara verecek minik birkaç hediyelik götürme bence çok anlamlı. Tek kriter hafif ve minik olmaları. Minik nazar boncukları, şehrinize ait birkaç magnet…  Ben yanımda Goadana’nın “I LOVE ADANA” etiketlerini taşıyorum. Hem gittiğim her hostelde bir yerlere yapıştırıveriyorum, hem de biraz muhabbet ettiğim herkese hediye ediyorum. Yükte hafif, pahada hoş!

Kıyafet – Kural basit. Az taşıyın! Gittiğiniz her yerde her şey var. Dahası gittiğiniz yerde alışveriş yapmak isteyeceksiniz! Bu açıdan sadece her yerde bulamayacağınız “özellikli”, çok amaçlı, kolay kuruyan ve hafif giysileri tercih edin. Mesela bir mont taşımaktansa “su geçirmez bir yağmurluk” ve “fermuarlı bir polar hırka.” Gerektiğinde şort olabilen bir pantolon. Termal içlikler. Aslında outdoor malzemeler, sırt çantalı seyahatin için de en kullanışlıları…  Yine de genellikle yanıma, gece çıkmasına uygun ekstra bir pantolon ve bir gömlek de alıyorum. Bunlar genellikle çok sevdiğim ve sürekli üstümde görmekten bıkmayacağım parçalar oluyor!  İç çamaşır ve çorap olarak da genellikle 5 set taşıyorum. Biraz fazla ama sürekli yıkama yapmaktan hoşlanmıyorum. 2 setle seyahat eden de var…  Ayakkabıya gelecek olursak, ben koşu yaptığım için genellikle günlük kullanım koşu ayakkabısı tercih ediyorum.  Ancak genel kural rahat ve hafif olması.

Bir adet de sandalet taşıyorum mutlaka.  Ancak seyahat hava koşullarının sert olduğu bir mevsimde ya da doğa yürüyüşlerinin yoğun olduğu bir programa sahipse, su geçirmez ve sert bir bot gerekecektir. Ayakkabı mevzu önemli. Güvendiğiniz rahat edeceğiniz ayakkabıları yanınızda götürmeniz gerekiyor.   

Kamp Malzemeleri – Kamp malzemeleri taşımaya başladığınız andan itibaren yükünüz ikiye katlanabiliyor. Ben kamp sevdiğim için, çoğu seyahatimde tek kişilik bir çadır (2-2,5 kg) ve yazlık bir uyku tulumu ya da ince polar bir örtü alıyorum. Ve her zaman için yanımda bir mat taşıyorum. Plajda, piknikte, sabah egzersizlerinde… Kanaatimce mat, sırt çantasında her halükârda olması gereken en kullanışlı kamp malzemesi. Eğer seyahate iki ya da daha fazla kişi  beraber çıkıyorsanız, bazı kamp malzemelerini ortak kullanmak ve kişi başı düşen yükü azaltmak mümkün…

Para Mevzusu – Şimdi bu konu çok tartışmalı bir konu, söyleyecek sözüm çok! Bir kere siz siz olun yanınızda sadece acil durumlar için nakit taşıyın. Onu da tek bir yerde taşımayın. Örneğin iki adet 100 dolarlık banknot; birini cüzdanınızda taşıyorsanız, diğerini çantanızda bırakın. Daha güvenli olması açısından boyna asılan ya da bele takılan gizli çantalar kullanabilirsiniz, size kalmış. Seyahat ederken sürekli ve her gün tüm paranızı yanınızda taşımanız anlamsız. Valizinizin gizli bir bölmesinde yahut az giydiğiniz bir kıyafetin cebinde dursun bir 100 dolar. Buna risk paylaştırma deniyor. İkinci olarak hemen hemen dünyanın her yerinde banka kartıyla, bankamatik makinalarından o ülkenin birimiyle para çekmek mümkün. O yüzden çok nakit taşımayın. Seyahatiniz boyunca peyderpey çekmek, belki size biraz komisyona mal olacak ama, buna güvenlik prim payı gibi bakmak daha doğru ve kesinlikle değer!   Nerden para çekeceğinize dikkat etmeniz gerekli. Örneğin genel bir kural olarak havaalanlarında para bozdurmak ya da çekmek maliyetlidir. Komisyon miktarını mutlaka sormak gerekir.

Tüy gibi hafif, konforlu seyahatler diliyorum!

4068
Yorum yap


UTKU TANSUG
Diğer yazıları
AKDENİZ GÜNLÜKLERİ 10.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 5656 kez okundu.
İYON KENTLERININ PEŞI SIRA EGE 24.05.2019 tarihinde yayınlandı ve 7621 kez okundu.
BIR BEN GEÇTIM KOPENHAG’DAN 16.07.2019 tarihinde yayınlandı ve 5509 kez okundu.