EJDERHALAR ÜLKESI BHUTAN
18.06.2020
.
47000 km kare yüzölçümü ile İsviçre'den büyük olmayan Bhutan, 1.5 milyon nüfuslu gizemli bir ülke.
Himalayalar'ın gölgesinde yer alan Bhutan, kuzeyde Çin, Tibet, güneydoğu ve batıdan Hindistan’la sınır komşusudur.
Bölge dağlık olduğu için teras tarımının büyük önemi vardır.
.
2500 metre rakımlara kadar varan bu tür tarımda pirinç başta olmak üzere buğday, arpa, mısır gibi ürünler yetişir.
Ülkenin doğal ve kültürel varlığını yabancılardan korumak için çok az turiste giriş izni verilmektedir.
Budist dini hakimdir. 17.yüzyılda Budacı, Drukpa tarikatları ejderhayı simge olarak benimsemişler ve ülkeye ejderhalar ülkesi adını vermişler ve simgeyi bayraklarına taşımışlar.
Çünkü Asya efsanelerinde ejderha tanrısal iyilik güçlerinin simgesi kabul edilir.
Küçük ve orta ölçekli sanayi ve bazı fabrikalar dışında Bhutan teknolojisi zayıftır. Enerji konusunda insan gücü bir numaralı etkendir. Meşruti yönetim diyebileceğimiz bir idari sisteme dayalı Bhutan'da kölelik ve kast sistemi gibi konular bir reform programı ile ancak 1960 da kaldırıldı ve bu reformla kadın hakları kabul edildi.
.
Bhutan'ın mimari yapısı, ahşap ve taştan malzemesiyle karakteristik özellik taşır.
Bhutan halkının neredeyse tamamı vejeteryan olduğu söyleniyor. Avlanmak yasak, balık tutmak bile ağır cezaya sebep. Ağaca büyük saygı var. Habersiz ağaç kesmenin de cezası ağır. Ülkenin %70 ‘i ormanlık.
Doğal geleneksel hayat biçimini tercih ediyorlar. Bu nedenle televizyon ve bilgisayar çok geç kabul edildi. Okullarda ve halkın giyiminde kıyafet mecburiyeti var.
Böylece giyinişlerinden adeta rütbe gibi herkesin sınıfsal ayrımı belli oluyor. Ev, enerji, su gibi ihtiyaçlar ve hastahane tedavileri devlet tarafından karşılanıyor.
Bayrak gibi gökyüzüne doğru dalgalanan kumaşların üzerlerinde tanrıya yazılmış dilekler var. Rüzgar estikçe dalgalanan kumaşlara yazılı dilekler tanrıya ulaşır ve dilekler kabul olurmuş.
Yorum yap