MAKARİOS'UN MEZARI
27.11.20181913 yılında Kıbrıslı bir Rum çobanın oğlu olarak dünyaya gelen, önce Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi başpiskoposluğuna ve ardından Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığına kadar yükselen, yaşamı boyunca Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanması için çalışan, bunun için zaman zaman EOKA terör örgütüyle işbirliği yapan Makarios’un Kıbrıs Trodos Dağları’nın zirvesindeki mezarı, gördüğüm anıt mezarlar içerisinde ilgi çekici olanlarından.
Kaderin garip cilvesi olacak; 1974 temmuzunda, daha önceden desteklediği EOKA’nın yaptığı bir darbe ile devrilmiş ve darbenin Yunan Cuntası tarafından yapıldığını açıklayarak garantör devletleri (Türkiye ve İngiltere) Kıbrıs’a müdahaleye çağırmıştı. Türkiye’nin yaptığı Barış Harekatı sonunda da hem Kıbrıs’taki darbeci Samson hem de Yunan askeri cuntası devrilmiş, Yunanistan’a demokrasi gelmişti. Makarios da yeniden koltuğuna oturmuştu. Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasına kadar giden süreç başlamıştı.
Makarios 3 Ağustos 1977’de öldü. Adına yapılan anıt mezarın girişinde 20 metreye yaklaşan bir heykeli bulunuyor. Bu heykel Güney Lefkoşa’da Rum başpiskoposluğu önündeyken 2008 yılında buraya taşınmış. Ziyarete açık bulunan mezarına Hristiyan azizlerinin mozaikten betimlemeleri olan iki görkemli yolla ulaşabiliyorsunuz. Trodos Dağları’nın yaklaşık 1600 metre yüksekliğinde bir tepede yer alan anıt mezar, İncil’den öykülerin anlatıldığı fresk ve mozaiklerle süslenmiş.
Mezarın süslemeleri altın sarısı, kırmızı ve lacivert renklerin ağırlıkta olduğu ortaçağ sanatının "önem perspektifini" örnek almış betimlemelerden oluşuyor. Bu renklerden altın sarısı ruhsal zenginliği, lacivert asaleti, kırmızı ise coşkuyu simgeliyormuş. Sekizgen bir prizma biçimindeki yapının tavanını ise İstanbul Kariye müzesi tavanında bulunan Pankreoton (herşeyi yaratan) İsa betimlemesine benzer bir fresk ile süslenmiş. Yerlerde ise arı betimlemeleri bulunuyor.
Makarios’un otopsi için çıkarılan kalbi ise 2017 yılına kadar mumyalanarak başpiskoposlukta saklanmış ama bu yılda mumyalamanın bozulduğu görülerek mezarına nakledilmiş. Makarios’un kalbinin çıkarılmasının nedeni ise; kalpten öldüğü açıklanmasına rağmen, zehirlendiği görüşünün de yaygınlaşması sonucu otopsi yapma gereğinin oluşmasıymış.
Makarios’un mezarını görmek isterseniz eğer tabi ki Güney Kıbrıs’a vize alarak gitmeniz gerekecek. Güney Kıbrıs’ta ise bir araç kiralayarak Trodos Dağlarına çıkabilirsiniz. Lefkoşa’dan yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta olan anıt mezara giderken önce Trodos dağlarının güzellikleri size eşlik edecek, ardından Kykkos (kikkou – cikko okunur) Manastırı'nı geçeceksiniz. Neredeyse tüm duvarları dini fresk ve mozaiklerle dolu olan Kykkos Manastırı ise özellikle görülmesi gereken yerlerden biri…
Makarios’un mezarının hemen altında bulunan manastırın ilk kuruluşu 11. Yüzyıla gidecek kadar eski... Ancak 19. yüzyılda gördüğü restorasyonla bugünkü görünümünü almış. İsmini ise burada yaşayan bir kuştan almakta. Efsaneye göre bu kuş “ Kykou, kykou (cikko, cikko)” diye öterek şu şarkıyı söylermiş;
“Kykkou, Kykkou, the mountain
Will have a monastery
A golden lady will be there
And will never go away”
Kuruluşunun bizans İmparatoru I. Aleksi Kommenos’a kadar gittiği anlatılan manastırın ilk hali bir mağaraymış. Sonradan gelişerek bugünkü haline gelmiş.
Makarios’unda 1926 yılında 13 yaşındayken bu manastırda yaşadığı biliniyor.
Günümüzde imkanı olanların manastırı muhakkak görmeleri için bence üç önemli neden var;
Bunlardan birincisi manastırın neredeyse her duvarına yapılmış mozaik ve freskler... İncil ve Tevrat’tan öykülerin anlatıldığı bu resimler 19. Yüzyıla ait olmasına rağmen, ortaçağ ortodoks sanatının en iyi örneklerinden.
İkinci neden ise manastırdaki kilisenin içerisinde bulunan azizlere ait hristiyanlıkça kutsal kabul edilen eşya ve iskelet parçaları.
Ama asıl önemli neden kilisenin müzesi... Ufak bir ücret vererek gireceğiniz müzede ortaçağdan kalma resim ve eşyalar bulunuyor ki, bunlardan bazıları başeser olarak kabul ediliyor.
Biliyorum, özellikle Türkiye’den görmek isteyecek olanlar ancak zorlu bir vize işlemi sonunda Güney Kıbrıs’a gidebileceklerinden zor bir rota… Ama KKTC vatandaşlığı da dahil diğer ülke vatandaşları, Ercan Havaalanı’na inerek, kuzey ile güney arasındaki gümrük kapılarından zorlanmadan Güney Kıbrıs’a geçebiliyorlar. Bence Kykkos Manastırı ve Makarios Anıt Mezarı görmek için zorluklara katlanmaya değer.
Yorum yap