Üye Ol / Giriş yap


Gezi

BİR HAYAL DÜNYASI; KAPADOKYA

FEDAİ COŞKUN 19.05.2021

Kapadokya olarak adlandırılan bölge;

Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmış, coğrafi oluşumlarının 250 km²' lik bir alanda yoğunlaşmış bir bölgedir.

Kapadokya bölgesinin yazılı tarihi Hititlerle başlamıştır. Fakat insan yaşamının ise bölgedeki bulunan izlerden paleolitik dönemlere kadar gittiği görülmektedir. Bölgede binlerce yıl öncesinden itibaren yaşanmış olan coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluşturmuştur. İnsanlar da peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar oymuş ve bunları fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze kadar taşımışlardır.

Kapadokya Times’ın “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” Listesinde 5. Sırada Yerini Almıştır

Peri bacaları, Kapadokya’da yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Times Gazetesi’nde yayımlanan “Dünya’nın Yeni 25 Harikası” listesine 5. sıradan giren Kapadokya, aynı zamanda da 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları Listesi’ndedir. Eşsiz bir coğrafyaya sahip olan Kapadokya; doğası, tarihi, sanatı ve kültürü ile bambaşka bir dünyadır. Dünyanın birçok yerinden sayısız gezgin ve fotoğrafçıya ev sahipliği yapmıştır.

Kapadokya’nın Önemi

 Kapadokya, bundan yaklaşık 60 milyon yıl önce, Erciyes Dağı,   Güllü Dağı ve Hasan Dağı’nın yarattığı volkanik arazinin küllü ve   yumuşak tabakasının, milyonlarca yıl boyunca rüzgar ve yağmur   suları ile aşınması ile şekillenerek oluşmuş bir bölgedir. Bu   şekillenmenin yanında yaşamlarını sürdürmek maksadıyla   insanlar tarafından oyularak yaratılmış olan peri bacaları,   Kapadokya’nın asıl büyülü yanını oluşturmuştur.

 Bölgedeki yeraltı   şehirleri, peri   bacaları ve mağaralar, Hristiyanlığın yasak olduğu Roma İmparatorluğu döneminde, bölgedeki Hristiyanların gizlilik içinde güvende yaşamalarına olanak sağlamıştır. Bölgede kayalara oyulmuş ve yeraltındaki şehirlere kurulmuş birçok kilise bulunmaktadır.

Kapadokya’ya gittiğinizde neler yapabilirsiniz?

- Yeraltı şehirlerinde gezinti yapın

 Henüz 36 tanesini tanımış olsak da, Kapadokya’da yerin altında   ayrı dünya diyebileceğimiz 150-200 tane yeraltı şehri daha   bulunmaktadır. Kapadokya yeraltı şehirleri eski medeniyetlerle   ilişkilendirilse de, çoğunun gizemi hala çözülememiştir.   Bunlardan  en önemlileri ise;

 Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri (Avanos),   Derinkuyu Yeraltı Şehri,  Tatlarin Yeraltı Şehri (Acıgöl), Mazı   Yeraltı Şehri (Ürgüp), Özlüce Yeraltı Şehri (Merkez), Sivasa   Gökçetoprak Yeraltı Şehri (Gülşehir) dir.

 

 

- Güllüdere ve Güvercinlik Vadileri’nde doğa yürüyüşü yapın

- Avanos’ta ücretsiz çömlek yapım atölyesine katılın (Avanos’da çömlekçilik, Kızılırmak’ın kızıl rengini aldığı tüflü, killi topraklar ile yapılıyor)

- Balonlarla bölge turu yapın

 Kapadokya’nın   eşsiz dokusunu   balonlar ile   gökyüzünden görebilirsiniz. Kapadokya’da yıllardır yapılmakta   olan balon turları için bir çok profesyonel firma bulunmaktadır.   Firmalar uçuşa katılacak misafirleri sabahın erken saatlerinde   konakladıkları yerden alıp sizleri gökyüzünde bir hayal   dünyasına götürüyorlar. Her bir balon turunun uçuş rotaları bir   diğerinden farklı ve bağımsızdır.

 

- Kayaların oyularak yapıldığı restoranlarda akşam yemeği yiyin

- Şarap Evlerinde şarap yapımını öğrenin ve şarap tadımı yapın

- ATV ile Safari ve Atlı Safari turlarına katılın

- M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği eden, bir kaya yerleşim yeri olan ve UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Göreme Tarihi Milli Parkı’nı gezin

- Andrew Rogers’ın Devasa Taş Heykellerini görün

- Dünyanın en garip müzelerinden biri seçilen Saç Müzesini görün

Kapadokya’ya ne zaman gidilmelidir

Kapadokya için en çok tercih edilen en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar aylarıdır. Badem, kayısı ağaçları, gelincikler içindeki vadilerde yürürken yaşam sevincinizin canlanacağı Nisan- Mayıs ayları; kış öncesi doğanın sarımtırak renklerdeki vedasına karışacağınız Ekim-Kasım ayları ideal zamanlardır. Konaklama için Türkiye’deki bayram ve özel günlerde hem yoğunluk yaşanmakta hem de farklı bir fiyat tarifesi uygulanmaktadır.

Kapadokya’da ne giyilmelidir?

Seyahatiniz bahar veya yaz ayları içinde olacaksa, gün içindeki yüksek sıcaklıklara dikkat ederek gündüz yazlık kıyafetlerle gezerken, gece daha kalın giysilere de ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer bir kış seyahati yapacaksanız Kapadokya’nın çok soğuk olacağını unutmayın. Yürüyüş ayakkabıları Kapadokya’yı gezmeniz için olmazsa olmazlardandır.

Kapadokya’da ne zaman, nereleri fotoğraflayabilirsiniz?

 Günün erken saatlerinde başlayan balon turlarına katılarak tüm   Kapadokya’yı tepeden görüntüleyebilir ya da balonların   gökyüzüne yayılışını çekebilirsiniz. Bunun için balonların kalkış   yaptığı Avanos, Çavuşin ve Göreme, özellikle de Kızılçukur   Vadisi ve Aşıklar Tepesi en ideal yerler. Balon turunda 1000-   1500  feet yüksekliklerde, bir buçuk saat boyunca vadilerin   güneş ışınlarıyla buluşmasını, ışınların dalga dalga yayılmasını,   aşağıda deve görüntüleri veren peribacalarını, yamaçlara   yayılmış taş evlerini görüp fotoğraflarını çekebilirsiniz.

 Kapadokya’yı ayaklar altına seren Uçhisar, tüm bölgeyi kareleyebileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Uçsuz bucaksız vadiler, peribacaları, kayalara oyulmuş kiliseler en güzel detaylar. Tüm Kapadokya’nın en büyük peribacası olan Ortahisar Kalesi, heybetiyle sizi hemen etkisi altına alacak. Kalenin fotoğrafını çekmekle kalmayıp tepesine çıkın. Buradan Ürgüp, Avanos ve Göreme’yi kuş bakışı görecek ve muhteşem kareler yakalayacaksınız. Ortahisar’a gelmişken Kızılçukur Vadisi ve Paşabağı’nda gün batımını görüntüleyin. Göreme beldesindeki Güllüdere Vadisi de gün batımında etkileyici kareler verecek bir diğer yer. Öbek halinde sıralanan kaya evleri fotoğrafik olarak çok güzel fotoğraflar verir. Ürgüp, Göreme, Ortahisar ve Uçhisar tarihi mekanlarında akşam uzun pozlama ile harika fotoğraflar eldebilirsiniz.

Kızlar-Erkekler Manastırı, Elmalı Kilise, Yılanlı Kilise, Çarıklı Kilise, Karanlık Kilise, Aziz Barbara ve Aziz Basil Kiliseleri ile Tokalı Kilise muhteşem yapıları, freskleri ile fotoğraf sanatçılarının tercih ettiği yerlerdir. Güvercinlik Vadisi de muhteşem bitki örtüsü, güvercin yuvaları ve 15 metre yüksekten akan şelalesi ile fotoğraf çekimi için ideal yerlerdendir.

Avanos’a gidin ve seramik atölyelerini gezin. Özellikle portre fotoğrafçılığı açısından etkileyici kareler yakalayabilirsiniz.

 Ayrıca bu eşsiz tarihi dokuyu yıldız pozlama ile birleştirerek   harika fotoğraflar elde edebilirsiniz. Genel olarak bölgede   fotoğrafçılar için bir kısıtlama bulunmamaktadır.

 Peribacaları arasında gezinti yapan ABD'li turist James Balch,   AA'na verdiği röportajda; "Burası çok popüler bir yer, o yüzden   Kapadokya'ya gitmeliyiz dedik. Kapadokya mükemmel bir   manzaraya sahip. Sanki gerçek bir yer değil de rüya aleminde   veya başka gezegende gibi hissediyorum. Vadileri ve kaya   oluşumları çok etkileyici. Bence herkesin burayı mutlaka ziyaret etmesi gerek." dedi.

Hayallerin dünyası Kapadokya’nın çok daha fazla ayrıntıya sahip olduğunu takdir edersiniz. Kapadokya dört mevsim fotoğraf sanatçıları için eşsiz görüntüler veren bir bölgedir. Ne zaman Kapadokya’ya gitsem her gidişimde değişik fotoğraflar çekerek dönüyorum.

 

 

2706
Yorum yap


FEDAİ COŞKUN
Diğer yazıları
İTALYA’NIN FOTOĞRAFİK ÇEKİCİLİĞİ 27.04.2021 tarihinde yayınlandı ve 2224 kez okundu.