Üye Ol / Giriş yap


Gezi

BİLMEM NERESİ: VARANASİ

TAHİR ÖZGÜR 15.11.2018

Başlığa bakıp da, “Bu ne şimdi” dediğinizi duyar gibiyim.

Yanlış okumadınız, ben de yanlışlık yapmadım.

Başlık:

“Bilmem Neresi: Varanasi”

Çünkü Varanasi’yi anlatmak için başka bir şey aklıma gelmiyor.

Orayı niye böyle dediğimi de çok fazla açıklayabileceğimi sanmıyorum. Çünkü 2 bin 500 yıldan bu yana bu şehre  ibadet edip, hacı olmak için gelen Hindular da, milyonlarca turist de Varanasi’yi anlatamıyor.

Varanasi; başka bir yer, kelimelerle anlatılamayacak bambaşka bir gezegen veya bilmem ne işte.

Altınrota'ya yazı gönderirken herkes benden büyük bir ihtimalle Vietnam yazısı bekliyordu. Çünkü  Vietnam benim ikinci vatanım gibi bir yer oldu artık. O başka bir  yazı konusu. 

Tabi ki ikinci sırayı Varanasi alacaktı. Bir türlü anlatamadığım ve adını koyamadığım bir yer olduğu için.

Sanskritçe  adı Varanasi olan ve böyle bilinen  Kutsal Ganga’nın kıyısındaki bu şehir  büyüleyen, hayrete düşüren, insanı kendinde hapseden bir şehir.

Her gün sabah binlerce, yüzbinlerce insanın arınmak için girdiği, her gün binlerce insanın küllerinin savrulduğu ve her gün akşam binlerce insanın kutsaNdığı Ganj Nehri’nin kıyısındaki  Tanrı Şiva’nın koruduğu kent Varanasi.

Hindistan başka bir dünya.

Ama Varanasi başka bambaşka, anlatılamayacak bir Bilmem Ne.

İşte fotoğraflar ile  Varanasi:

GANJ’DA ARINMA VE KUTSAMA

Hindistan’ın en Kuzey ucunda bulunan  Uttar Pradeş Eyaleti’nin bir şehri olan ve içerisinden Kutsal Ganj Nehri geçen Varanasi’de her gün sabah binlerce, yüzbinlerce insan kendilerine ait gahtlarda arınmak için  Ganj’a geliyor. Önce güneşin doğuşuna şahitlik ediyor ve  gün doğumunuişaret eden çanlar çaldığı zaman suya girerek arınıyorlar. Binlerce ölünün küllerinin aktığı Ganj onlar için hiç kirlenmez ve hiç bir zaman  mikrop barındırmaz. Sadece ve sadece insanı ve insanlığı arındırır. Varanasi’ye gelen Hindular  ve bu kentte yaşayanlar her gün sabah tam 2 bin 500 yıldır bu ritüeli gerçekleştiriyorlar. Akşam ise (hem de her gün akşam) yeniden   Ganj kıyısında kutsama törenleri yapılıyor. Ritüel, Ganj’a çiçeklerin bırakılması ile başlıyor,  yaklaşık 1 saat süren bir kutsama töreninden sonra yine Ganj'a giriliyor ve çiçekler bırakılıyor.

GANJ KIYISINDA YAŞAM

Muson yağmurları yağdığı zaman  Ganj yükseliyor ve  büyük bir alan tamamen sular altında kalıyor. Varanasi halkı ( özellikle evsizler) Muson yağmurlarından önce  bu boş alanlarda zamanlarını geçiriyorlar. Dünyanın bir çok yerinden Varanasi’ye gelenler ise tekneler ile Ganj’da geziyorlar.

ZAMANIN DURDUĞU KENT

Varanasi için  zamanın durduğu kent de diyebiliriz. Eski sokakları, yapıları sokaklarda yaşayan insanları ile bu şehirde sanki zaman hiç akmıyor.

 

 

 

 

 

 

3780
Yorum yap


TAHİR ÖZGÜR
Diğer yazıları
RENKLERİN ÜLKESİ HİNDİSTAN VE HOLİ FESTİVALİ 02.01.2019 tarihinde yayınlandı ve 5533 kez okundu.