YERALTINDAKİ PAMUKKALE: KAKLIK MAĞARASI
02.02.2021YERALTINDAKİ PAMUKKALE: KAKLIK MAĞARASI
Denizli’ye 30 km mesafede Honaz ilçesindeki Kaklık mağarasına yolumuzu düşürüyoruz bu kez. Sevgili Erol ÖZDAYI’nın alanına gireceğim ama yazmadan olmaz. Aslında yazılacak çok mağara ziyaretim daha var; Karaca Mağarası, Dupnisa Mağarası, Gökgöl Mağarası…
Kaklık Mağarası girişi
Aracımızdan inip çevre düzenlemesi yapılmış mağaraya yaklaştıkça artan bir şekilde kesif bir çürük yumurta kokusu vuruyor burnumuza. Bu nedenle bölge halkı “ Kokar Hamam Pınarı” demiş mağaraya. Çürük yumurta kokusu da bildiğiniz gibi kükürt kokusu.
Hemen sağımızdaki kükürt kokusunun kaynağı pınarı geçip mağaraya yöneliyoruz. Aslında bildiğimiz klasik mağaralardan değil burası. Bir çöküntü ve obruk mağarası demek daha doğru. Bölgenin yeraltı sularını drene eden bir yeraltı ırmağı iken iki binli yılların başında meydana gelen bir çökme sonucu gün yüzüne çıkmış. 2002 yılında da çevre düzenlemesi yapılıp turizme kazandırılmış.
Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir magara olan "Kaklık Mağarası"nın çevresi; Mesozoik kireçtaşları, Eeosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, miyosen-pliyosen yaşlı kil, kum, Marn ve kalkerler ile kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir.
Mağaralar insanların ilk doğal barınaklarını oluştururlar. Bu nedenle uzun yıllardan beri araştırmacıların dikkatlerini üzerlerine çekmiş ve ayrıntılı araştırmalara konu olmuştur. Ancak bu özelliklerinin yanında mağaralar içlerinde sakladıkları gizli güzelliklerin keşif ve seyrinin insanlara verdiği mutluluk, mağaracılığın son yıllarda bir bilim dalı olarak karşımıza çıkarmaktadır. Bunun yanında bir spor dalı olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kaklık Mağarası damlataşı, sarkıtları ve dikitleriyle süslü olup, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer, traverten basamaklarıyla eşine rastlanmaz güzellikte olup, Küçük Pamukkale veya Mağara Pamukkale olarak adlandırılmaktadır. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.
Kaklık Mağarasının içinden ve yakınında yüzeyden çıkan termal kaynakların hidrojeokimyasal özellikleri:
Görünüş Berrak PH 6.85
Renk Renksiz Toplam Sertlik (FS ) 116.9
Koku Kükürt Kokusu Klorür (mg/lt) 31.6
Tat - Amonyak Yok
Tortu Yok Organik Maddeler için
Nitrit Yok sarf edilen Oksijen (mg/lt) 0.7
Aktif Klor (mg/lt) Yok Kalsiyum (mg/lt) 286.17 Magnezyum (mg/lt) 110.62
Ve yaz kış 24 C dir.
Tahta korkuluklarla korunmuş traverten taşından merdivenler ile ziyaretçi yürüyüş yolları oluşturulmuş. Mağaradaki basamaklarda sürekli bir su akışı var, bu nedenle uygun ayakkabınız yoksa ayakkabılarınız çıkarıp girmeniz gerekmekte. Sürekli devinim halindeki bu su yer yer küçük şelaleler oluşturmakta yer yerde küçük durgun havuzcuklar oluşturmakta.
Kaklık Mağarasının doğrudan gün alan ve sürekli damlayan veya akan duvarlarında, sık bir yosun ve küçük yapraklı sarmaşık türü bitkiler gelişmiştir. Aydınlanmaya bağlı olarak gün içinde yeşilin değişik tonlarını alan bu bitkiler, mağaraya ayrı bir güzellik katmıştır.
Yazı ve Fotoğraflar: Mehmet Cengiz TÜMER
Kaynak: http://www.denizli.gov.tr/kaklik-magarasi
Yorum yap