ULUDAZ'DAKİ VENÜS
08.10.2018ULUDAZ'DAKİ VENÜS ELDA ACAR
Şimdi arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve hayal edin. Hayır hayır sıralamayı değiştiriyorum;şimdi arkanıza yaslanın,yazımı okuyun ve hissedin. Şuan bedeninizi götüremiyor olabilirim ama bırakın ruhunuz; benimle gelsin. Bir kaç satır tüylerinizi diken diken edebilecek güzelliklere hazır olun. Havayı ciğerlerinize çekin,esintinin saçlarınızı havalandırmasına,teninize değerken içinize işlemesine ve tüm hücrelerinizle birlikte nefes almaya hazır olun. Yolculuğumuz başlıyor. Bulutların üzerinde dansa hazır mısınız?
Yer Uludaz... Maraş'a 60 km uzaklıkta olan Çimen Dağı'nın Uludaz Tepesi 2259 metre rakımlı... Kendinizi bir masalın içinde hissettiğiniz bu tepede bulutlar üzerinde yatabileceğiniz kadar size yakın. Yol biraz engebeli ama gözünüzü korkutmasın . Henüz öyle bir teknoloji yok ama "direk tepeye ışınlanmak mı yoksa kara yoluyla ulaşmak mı?" diye bir seçeneğim olsa yine araçla çıkmayı tercih ederdim. Sır Baraj Gölü'nün vadideki muazzam görünüşünü, dalından koparırken ellerinden kollarına kadar akan urum dutunun harika tadını, kıtır kıtır erikleri, köylülerin ''bir şeye ihtiyacınız var mı?''diyerek gösterdiği misafirseverliği, neredeyse adam boyuna ulaşmış ekinlerin rüzgarla yaptıkları dansa tanıklık etmeyi, hele birde fotoğrafa meraklıysanız kadrajınızdan ayıklamaya kıyamadığınız eşi benzeri bulunmaz manzarayı kaçırmamak için ışınlanmak yerine, yine de araçla çıkmayı tercih ederdim.
Yolda gördüğümüz bu güzelliklere ek olarak Uludaz'ın zirvesinde, adına yakışır bir şekilde zevkin ululuğunu hissedebiliyorsunuz. Orada sadece ruhun değil, bedenin, aklın, tüm benliğin özgür kalıyor.
Sizde bizim gibi özgürlük aşığıysanız bulutların üzerinde ki dans çağrıma kulak vermelisiniz. Sizi orada Venüs'ün beklediğine emin olabilirsiniz. Venüs Yunan / Roma mitolojisinde ölmezlerin yani tanrıların en güzeli olarak bilinir. Aşk ve güzellik tanrıçası olarak adlandırılan bu varlık aslında "Işık Tanrıçası"dır da... Antik dönem insanları Venüs'ün gökyüzünde çeşitli şekillerde parlayıp, kendini gösterdiğine inanılırmış. Bu yüzden en parlak yıldızlardan birine Venüs ismini vermişler. Sadece gökyüzünün değil yeryüzünün de güzellikleri ışıktan geldiği için gökyüzündeki ilahenin(Venüs),yeryüzüne yayılıp tanrısal bir ışık ,varoluş sağladığına inanmışlar. Eğer ışık olmasaydı,hem yeryüzünde hem de gökyüzündeki güzellikler olmayacaktı.Bu tnedenle Venüs'e Işık Tanrıçası yerine Güzellik Tanrıçası denmeye başlanmış. Ben de zirvedeki bu masalsı güzelliği Venüs'e yani Işık Tanrıçasına borçluyuz diye düşünmeden edemedim.
Time Lapse'i hiç duydunuz mu?
Zaman atlamalı çekim tekniği veya hızlandırılmış çekim tekniği olarak da isimlendirilir. Videodaki gibi "o an"ın değil de aralıklı zamanlarda alınan fotoğrafların birleştirilmesiyle o zaman aralığında oluşan değişikliklerin görüntüsünü elde etmiş olursunuz. Time lapse'i izlerken bulutlar akıp gider; bulutların arasından güneş bir görünür bir kaybolur; gölgelerin yerleri masada devrilen akışkan bir sıvının hareketi gibi yer değiştirir; ışığın yansıması, manzaranın derinliği, silüetlerin görünümleri, kısalık veya uzunlukları değişir. Bunu elde edebilmek için saatler süren bir uğraşla binlerce sayıda çekim yapmak ve ardından bir yazılım programıyla bu fotoğrafları birleştirmek gerekir. Video mu daha canlıdır yoksa time lapse mi bilinmez ama Uludaz'ın zirvesinde; saniyeler içinde değişen bulutların akışını, ışık tanrısının cömertce sergilediği şovunu izleyince Uludaz'da yaşamın daha canlı olduğu kanaatine varabilirsiniz. Ancak güneşin bazen bulutların arkasına gizlenerek, birkaç saniye sonrası ise ışınlarını bulutların arasından uzatarak "ben buradayım ha" demesi, bir tiyatroda olduğunuz fikrini de doğurabilir.
Hem müzisyen, hem ozan, hem de kâhin olan Apollon; tanrıların ülkesi Olimpos'tan hoşlanmaz ve orada pek oturmazmış. O yüzden Anadolu'nun doyumsuz bulduğu dağlarında konaklarmış. Zirveye vardığımızda Apollon'un neden Olimpos'ta çok durmayıp bu eşi benzeri bulunmayacak güzellikteki dağlarımızda gezdiğini birkez daha anladım.
Yolculuğumuz esnasındaki gördüğümüz o güzellikler karşısında dayanamayıp; dur kalk dur kalk yapa yapa zirveye varışımız ve zirvedeki boyut değiştirmişcesine yaşadığımız o masalsı, coşkulu atmosfer, tüm hücrelerimizle hissettiğimiz özgürlük hissi bile bu geziyi paha biçilemez değerde kılarken; tabiat ananın ve yaşadığımız bu coğrafyanın sürprizleri bununla da bitmedi elbet.
.
Bizi milyonlarca 7 benekli kırmızı uğur böceği karşıladı zirvede. Ama bakın bu masal falan değil ... Gerçeğin taa kendisi. Hayatımda hiç bu kadar fazla sayıda uğur böceğini bir arada görmedim. Ayrıca 2259 metre yükseklikdeki bir tepede bu kadar büyük bir kolonin yaşaması gerçekten şaşırtıcı. Uludaz'da hemen hemen her taşın altında, üstünde onlarca uğurböceği yaşıyor. Küme küme bir araya gelen böcekler, tüm kayalığı kırmızıya boyuyor. Yere mi bakacağınızı yoksa kafanızı kaldırıp bulutların ışıkla olan dansını mı izleyeceğinize şaşırdığınız aklınızı ötekinde bırakan bir durum yani.
Bir grup dağcı tarafından keşif gezisi sırasında 2007 yılında bulunarak tanıtımı yapılan daha sonra şenlik haline dönüştürülen Uğur Böcekleri'nin öyküsü Natıonal Geographıc tarafından 2010 Mayıs sayısına haber konusu bile olmuş. (Maalesef düzenlenen Uğur Böceği Şenlikleri kapsamında hem yerel halkın,hem de çeşitli şehirlerden bölgeye düzenlenlenen turlarla gelenlerin Uğur Böcekleri'nin yaşam alanlarına müdehalesi sonucu sayılarının giderek azalmaya başladığı bilgisine üzülerek ulaştım.) Yaşadığımız bu bereketli topraklar tüm cömertliğiyle bizlere kollarını açmışken tek yapmamız gereken üzerinde yaşayan canlıların yaşam hakkına saygılı olmak ve sahip çıkmak. Gerisini tabiat ana hallediyor zaten...
Şimdi arkanıza yaslanın, gözlerinizi kapatın ve hayal edin... Ayaklarınızın sizi Uludaz'a sürüklemesine izin verin... Emin olun gerisini Tabiat Ana ve Venüs halledecektir... Özgürlüğü muhakkak hissedeceksiniz.
ULUDAZ'A NASIL GİDİLİR? Adana - Kahramanmaraş yolu üzerinde Kahramanmaraş'a 5 kilometre kalınca Sır Barajı istikametinde sola dönmelisiniz. Aksu üzerindeki köprüyü geçtikten sonra Büyük Sır köyüne doğru gidiniz. Büyük Sır köyünde levhasını göreceğiniz muhtarlığa uğrayıp, yol tarifi için bilgi alınız. Altı yüksek arabalarla 22 kilometre yol aldıktan sonra uğurböceklerinin bulunduğu zirveye kadar çıkabilirsiniz. İsterseniz de yürüyüş yaparak 4 saatte ulaşabilir, 2000 metre yükseklikteki ( 2000 metre ağaç sınırının bittiği yerdir. Bundan sonra ağaç olmadığı için Uludaz ismi verilmiştir) su kaynağının yanında çadır kurarak konaklayabilirsiniz. Eğer arabayla gidecekseniz, öğleden sonra çıkıp, gün batımını Uludaz'da geçirdikten sonra aşağıya inmenizi öneririz.
Yorum yap