ANATANRIÇA KYBELE'NİN FOÇA'SI
28.10.2020ANATANRIÇA KYBELE’NİN FOÇA’SI
Foça deyince aklınıza ne gelir?
Tabiidir ki hemen, deniz, balık, kalamar, ahtapot, rakı, roka, sufle dediğinizi duyar gibiyim.
Foça’ya girişte sol tarafınızda yer alan ve üç adet yel değirmeninin yer aldığı tepeye ve onun arkasındaki daha yüksektekine hiç çıktınız mı? Yıllardır Foça’ya gelip giden birçok kişinin o tepelerde neler olduğunu hiç bilmediklerini hayretle fark ettim ve bu görüntüleri sizlerle paylaşmaya karar verdim.
Adını; kenti çevreleyen adalarında yaşayan foklardan alan Phokaia, İ.Ö. 11. Yüzyılda Aioller tarafından kuruldu.
Foça’da son yıllarda yapılan kazılarda M.Ö.2.bine ait seramiğin ele geçmiş olması, Phokaia’nın kuruluşunu daha önceki dönemlere, Tunç Çağına kadar götürmektedir.
FOÇA ANTİK TİYATRO
Anadolu’nun en eski tiyatrolarındandır. Ana dolgu içerisinden gelen seramik buluntular, oturma basamaklarının altında ele geçen Phokaia sikkesi ve oturma basamaklarının profili tiyatronun M.Ö. 340-330 yıllarında var olduğunu gösterdi. Tiyatro bölgesinde bulunan Roma dönemi mezarları ve seramik çöplüğü, tiyatronun Roma döneminde terk edilmiş olduğunun işaretidir.
ANATANRIÇA ADAK NİŞLERİ
Antik Phokaia’nın en önemli tapım yeri olan Athena Tapınağı’nın üzerinde bulunduğu tepenin kuzey eteğindeki nişler, Anatanrıça (Kybele) ile ilgili olmalıdır. Kayalara oyulmuş bu nişlere mermer kabartmalar yerleştiriliyordu. Kentin doğusunda yel değirmenlerinin bulunduğu tepenin üzerinde ve bu tepenin ardında yer alan daha yüksek tepedeki kayalarda bu tip nişlerin sayısı oldukça fazladır. Bazılarının içinde kayalar oyularak işlenmiş kabartma figürler, ışığın durumuna bağlı olarak ve çok dikkatle bakıldığında fark edilebiliyor.
Kayalar oyularak oluşturulmuş merdivenler genellikle tepelere kadar ulaşmakta. Sunaklara ulaşma amaçlı yapıldığı düşünülse de aklıma farklı kullanım amaçları yok muydu diye sorular takılmadı diyemem. Çünkü tepelerden denizi çok uzaklara kadar görebilmek mümkün olabiliyor. Belki de yabancı gemileri çok uzaklardan gözlemleyerek önlem alınabiliyordu. Vadinin arka tarafına ulaşan, oldukça dik ve tehlikeli basamaklar da yine savunma ya da kaçış amaçlı mı gibi farklı soruları akla getiriyor.
FOÇA ANTİK TİYATROSU Anadolu’nun en eski tiyatrolarındandır
SUNAK ALANLARI
KAYALARA OYULMUŞ KABARTMA FİGÜRLER
Ord.Prof.Dr.Ekrem AKURGAL başkanlığındaki kazılar sırasında ele geçen gri renkli Aiol seramiği
Yorum yap