Üye Ol / Giriş yap


Fotoğrafik Öyküler

KAMBUR BALİNALAR

NİLGÜN ANAGÖK 07.04.2019

Karayipler’de yer alan Dominik Cumhuriyeti bembeyaz kum plajları ve turkuaz denizi ile tanınıyor. Survivor yarışma programının adada çekilmesi adanın isminin gündemde olmasının nedenlerinden biri.

Bu yazımda sizinle Dominik Cumhuriyetinin daha az bilinen bir yönünü paylaşmak istiyorum.

Dominik Cumhuriyeti'nde, Samaná bölgesi Kambur Balinaların yoğun olarak bulunduğu bir bölge.  Kambur balinalar yaklaşık 15 metre uzunluğuna ve 40 ton ağırlığa ulaşabilirler.

 

Samana’dan kiraladığımız küçük bir tekne ile karadan sadece yarım saat mesafeye çalkantılı bir yolculuktan sonra kambur balinaları gözlemleme şansımız oldu. Hayatımda beni etkileyen anlardan birisi bu dev balıkların huzurla etrafımızda dolaşması ve kuyruklarını vurarak bize güzel bir gösteri sunmaları. Teknemizin boyutunun kambur balinanın üçte biri kadar olması ve kuyruk darbelerinin oldukça sert olması bizi ilk başta ürkütse de, birkaç dakikadan sonra olayın büyüsüne kapılıp balinaları doğal ortamında rahatsız etmeden sessizce izlemenin keyfini yaşadık.

Her yıl 2000 civarında Kambur Balina Kuzey Atlantik'teki soğuk sulardan Karayiplere yolculuklarına başlar. Bu bölgede Kambur balinaları gözlemleme zamanı Aralık ve Mart ayları arasındadır.

Ilık iklimlerde üreme ve soğuk iklimlerde beslenme amaçlı uzun göçler, binlerce yıldır bu balinaların yaşam surecinin ayrılmaz bir parçası olmuş gibi görünüyor.

Atlantik kambur balinaları bu sularda çoğalmaktadır. Kambur balinalar bazen çiftleşme için sudan atlayarak akrobatik eylemler yapabilir ve bazı erkekler dişilerin dikkatini çekmek için adeta şarkılar söylerler. Yavrular her iki yarım kürede de ılık tropikal veya tropikale yakın sularda doğarlar. Yeni doğan yavrular genellikle 4–5 metre uzunluktadır ve yaklaşık 5 ay boyunca anneleri tarafından emzirilirler.

Kambur balinasının insanları köpek balığı saldırısından koruduğuna veya fok balıklarını orka balinalarından koruduğuna dair haberler duyabilirsiniz. Doğadaki her canlı özeldir ve doğal ortamında korunmalıdır.

Anne sütündeki toksik maddeler nedeniyle ölen yavru balina haberleri duymaktansa bu canlıların nasıl huzurla yaşadığının haberlerini duymayı tercih ederiz.

4992
Yorum yap
NİLGÜN ANAGÖK
Diğer yazıları
ATEŞ, SU, BUZ VE RÜZGARIN ÜLKESİ; İZLANDA 14.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 4007 kez okundu.
AURORA BOREALİS; KUZEY IŞIKLARI VE KUZEY İSVEÇ 25.12.2018 tarihinde yayınlandı ve 7700 kez okundu.
WWF İLE DENİZ KAPLUMBAĞALARINA GÖNÜLLÜ YARDIM (BİR DENİZ KAPLUMBAĞASI EVLAT EDİNEBİLİRSİNİZ) 16.02.2019 tarihinde yayınlandı ve 4114 kez okundu.
BUDAPEŞTE FOTOĞRAF GEZISI 26.05.2019 tarihinde yayınlandı ve 5105 kez okundu.
SLOVENYA - EKIM´DE BLED GÖLÜ 27.10.2019 tarihinde yayınlandı ve 3610 kez okundu.
MYANMAR`DA BUDIZM 02.02.2020 tarihinde yayınlandı ve 3898 kez okundu.